Bezbednost dece je na prvom mestu. Od prvog dana roditelji se trude da bebi stvore sigurno okruženje, kako bi bilo kakav rizik od povreda sveli na minimum. Međutim postoje proizvodi koji se često kupuju za decu, a zapravo su vrlo nesigurni i opasni isto tako su samo bespotrebno bacanje novca, donosi US News. Pedijatri su izdvojili četiri stvari koje treba da izbegavate posebno kada imate bebu:

Mekane ogradice i zaštite za krevetac

Ogradice i mekane zaštite za krevetac nisu sigurne za decu mlađu od 18 meseci, upozoravaju pedijatri. Prema izveštaju Američke pedijatrijske akademije iz 2022. godine, svake godine 3500 tek rođenih beba umre od gušenja. Upravo zbog toga se preporučuje da se iz kreveca sklone svi mekani predmeti kao što su ogradica, gnezdo, jastuk i igračke.

Nehodajuće cipele

Iako ne predstavljaju opasnost za bebe, cipele i papuče, pa čak i čarape u nekim klimatskim područjima, nisu potrebne. Pedijatri kažu kako bi trebalo da se izbegava kupovina slatke male obuće u prvim mesecim života jer ne samo da nisu namenjene za hod, nego mogu da štete razvoju stopala.

Dubak, dete, beba
Shutterstock Beba u dupku

Dubak

Iako se u nekim delovima sveta zbog sigurnosnih mera više ni ne prodaju, dubak je i dalje proizvod koji roditelji najčešće kupuju. Međutim mnogi pedijatri smatraju da je ovaj proizvod iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga jako opasan, posebno ako koristi dete koje još nije prohodalo. Kako donosi Health children, bebe koja koriste dubak mogu lakše da se povrede, a nije dobar ni za razvoj tela. 

Pozajmljeno auto sedište

Auto sedište je bez sumnje jedan od prvih, ako ne i najvažnijih stvari koje će svaki roditelj kupiti za svoju bebu. Međutim pedijatri naglašavaju kako je, iako je možda finansijski isplatljivije da pozajmite od nekog kome ne treba, to može da bude opasno jer auto sedište ima svoj rok trajanja.

(Yumama)