Kada biramo ime za bebu, ulažemo toliko energije i vremena, jer je ova odluka veoma važna. A kada će dete uopšte moći da prepozna svoje ime?

Na ovo pitanje ne postoji jedan odgovor. Kao i kod progovaranja, prohodavanja, i ovo se razlikuje od deteta do deteta. Ako mislite da dete kasni, nemojte odmah praviti uzbunu i plašiti se da postoji neki problem.

Kada će beba reagovatina svoje ime?

Mnogi roditelji jedva čekaju ovaj trenutak i pitaju se kada će dete zaista reagovati kada ga zovemo. Stručnjaci kažu da se ovo može primetiti između 8. i 10. meseca. Kao i kod svih ostalih prekretnica, ne postoji tačno određeno vreme kada će dete prepoznati svoje ime. Do 15. meseca dete će verovatno početi direktno da reaguje na svoje ime.

Kako dete počinje da prepoznaje ime?

Sve bebe su drugačije, pa se i ovo razlikuje od deteta do deteta. Ipak, postoje neki pokazatelji da ono počinje da reaguje na svoje ime.

  • Kada čuje svoje ime, počinje da se okreće da vidi odakle taj zvuk dolazi
  • Zastane sa onim što radi jer je čulo ime
  • Dete se nasmeši ili glasom reaguje kada ga čuje

Kako možemo da naučimo dete kako se zove?

Stručnjaci kažu da će ga dete lakše naučiti ako mu od najranijeg doba govorite ime. Ponavljanje je najbolji način za učenje kada su u pitanju mališani.

Ako dete čuva neko iz familije ili dadilja, možete i njima reći da češće ponavljaju ime pred detetom, radije nego da mu daju nadimke i tepaju mu.

Da li u nekom trenutku treba da se zabrinete ako dete ne prepoznaje ime?

Naročito ako se radi o prvom detetu, možete se zabrinuti jer dete ne zna svoje ime, za razliku od ostale dete. Imajte uvek na umu da su sve bebe drugačje i imaju svoj ritam. Ipak, u nekom trenutku bi trebalo da se posavetujete sa pedijatrom. Ako dete ne raguje baš nikako na ime posle 12. meseca, a govorite mu ga često, popričajte sa pedijatrom o tome.

Ukoliko dete, pored svega što radite, ne počinje da reaguje na svoje ime, to bi mogao biti rani znak autizma, i zato je važno da popričate sa pedijatrom, jer je reagovanje na vreme od velike važnosti.

Ipak, nemojte se brinuti niti razmišljati previše. Beba svoj govor i razumevanje istog razvija polako i vremenom. Deca progovore prvu reč obično do 14. meseca, ali ni to ne mora biti baš tako, jer se svako dete razvija svojim tempom. Ako primetite da je prošlo mnogo vremena, a dete još nije progovorilo, nemojte paničiti već popričajte sa pedijatrom ili logopedom. Oni će vas uputiti na to da li je potrebno raditi nešto dalje.

izvor: yumama