Neispavanost kod dece čest je problem današnjice. Moderni tehnički uređaji, igrice, laka dostupnost zabavnih sadržaja, sve više odvajaju decu od pravilnog bioritma.

Prema mišljenju stručnjaka za istraživanje poremećaja spavanja iz bolnice Dexus u Barseloni, neispavanost kod dece dovodi do napetosti, razdražljivosti, pojavi blage depresije, promene raspoloženja, problema sa učenjem, a pojedina istraživanja utvrdila su da u nekim slučajevima može doći i do zaostajanja u razvoju, prenosi portal Hayat.

Stručnjaci kažu da je problem u tome što mnoga deca pre odlaska na spavanje koriste računar, gledaju televiziju, pričaju na telefon ili igraju video-igre, zbog čega imaju manje vremena za spavanje. Ove radnje ih mogu razbuditi što dovodi do odlaganja spavanja do kasno u noć.

Stručnjaci upozoravaju da ovaj problem nije ni malo bezazlen - ako se nešto ne poduzme, ova će generacija dece imati ozbiljnih problema sa nesasnicom što može dovesti do ozbiljnih poremećaja u psihofizičkom funkcionisanju budućih generacija.

Yumama/Ekapija