Svako od nas je pomalo i solo i timski igrač.

Koju ćemo stranu razvijati, uslovljeno je mnogim faktorima, a može da zavisi i od toga koji hobi biramo u detinjstvu.

Individualac u kolektivnom sportu

Koliko izbor sporta ili bilo koje druge aktivnosti u tom dobu može uticati na to da li ćemo kasnije, tokom života, bolje “plivati” u timskim projektima, na poslovima koji zahtevaju rad u grupi ili će nam individualni više prijati, objašnjava Leonora Pavlica, klinički psiholog i psihoterapeut.

Izbor sporta u detinjstvu je inidijalni kurs

"Izbor određenog sporta u detinjstvu može da promeni inicijalni kurs, ali tek združeno i sa drugim faktorima. Ako je neko rođenjem skloniji da bude individualac, on može i u timskom sportu da pokazuje tendenciju da bude izraženo kompetitivan - da po svaku cenu njegov tim pobedi ili da u njemu bude najbolji", kaže Pavlica.

Primer roditelja u vaspitanju

"Ta potreba da se dokaže neće se značajno ublažiti odabirom timskog sporta, pogotovo ako je i roditeljsko vaspitanje takvo da šalje poruke - Bori se, daj sve od sebe, budi najbolji, budi prvi”.

"Ako i roditelji svojim primerom i porukama krenu da neguju stil saradnje i zajedništva, postoji mogućnost da se neko razvije u pravcu veće druželjubivosti. Tu je i iskustvo, pa ako osoba kroz sopstvenu praksu proceni da joj se više isplati jedna od dve pomenute opcije, sigurno će u budućnosti češće preferirati onu koja joj donosi više koristi", zaključuje Pavlica.

Yumama/magazin.novosti