Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hemikalije iz plastike povezane sa pojavom autističnog ponašanja kod dečaka

Kako bi zaštitile svoju decu, trudnice bi trebalo da što manje budu u kontaktu sa ftalatima, upozoravaju naučnici.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dečaci čije su majke bile izložene ftalatima za vreme trudnoće, su u većem riziku za razvoj ponašanja povezanih sa autizmom, upozoravaju nova istraživanja. 

Ftalati su hemikalije koje se nalaze u mnogim proizvodima za domaćinstvo, uključujući kozmetiku i plastiku.

Studija nije potvrdila direktnu povezanost sa autizmom već povećan rizik od razvoja određenih nepoželjnih pojava u uzrastu od tri i četiri godine, kao što su socijalni poremećaji, ponavljajuće radnje i ograničena interesovanja. Ova povezanost je utvrđena samo kod dečaka, dok povećan rizik nije zabeležen kod devojčica, istakao je autor studije dr Jusef Olout.  

Povezane vesti

Međutim, naučnici su ustanovili i da postoji način da se spreči razvoj neželjenih ponašanja kod dečaka, prenosi sajt HealthDay.

"Glavni zaključak ove studije nije samo to da su ftalati povezani sa autističnim osobinama, već i da adekvatni dodaci folne kiseline u trudnoći, mogu da zaštite dete od potencijalno štetnih hemikalija", tvrdi Olout, asistent profesora biostatike i epidemiologije na Masačusets univerzitetu, ističući značaj same studije.

U istraživanju koje je trajalo od 2008. do 2011. godine, učestvovalo je oko 2.000 trudnica iz Kanade, koje su bile u prvom tromesečju trudnoće, a više oko 600 dece učesnica je prošlo neurološka testiranja u periodu između treće i četvrte godine. 

Povezane vesti

Iako na razvoj autizma prevenstveno utiče genetska predispozicija, i neki spoljašnji faktori mogu da budu okidač, među kojima je i izloženost majke ftalatima.

Kako bi zaštitile svoju decu, buduće mame bi trebalo da pokušaju da smanje upotrebu kozmetičkih preparata, izbegavaju namirnice u plastičnoj ambalaži kada god je to moguće, a posebno toplu hranu iz plastike, savet je dr Olouta.  

Takođe, žene bi trebalo da počnu da piju folnu kiselinu tri meseca pre nego što planiraju da ostanu u drugom stanju, ističu naučnici.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica