Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Detaljan vodič Svetske zdravstvene organizacije za razvoj dece do pete godine

Koliko je detetu potrebno sna, a koliko igre i fizičke aktivnosti u toku dana, u uzrastu do pete godine, otkrivaju stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mališani mlađi od pet godina koji provode manje vremena pred ekranima ili mirni u kolicima i sedištima, imaju bolji san i više vremena za aktivnu igru. Upravo zato će bolje i zdravije rasti, prema vodiču Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

"Rano detinjstvo je period ubrzanog rasta i vreme kada životne navike porodice imaju uticaja na zdravlje", rekao je generalni direktor SZO dr Tedros Adhanom Gebrejesus.

Novi vodič o fizičkoj aktivnosti, sedenju i spavanju razvio je tim stručnjaka SZO. Oni su posmatrali efekte neadekvatnog spavanja, vremena provedenog sedeći pred ekranom, u stolici ili sedištu na decu mlađu od pet godina. Pored toga, dali su i dokaze o benefitima povećane fizičke aktivnosti.

"Pojačana fizička aktivnost, smanjeno sedenje i kvalitetan san u ranim godinama poboljšavaju fizičko, mentalno, ali i sveukupno zdravlje, a pomaže i u sprečavanju gojaznosti i povezanih bolesti kasnije u životu", rekla je dr Fiona Bul.

Umanjena fizička aktivnost kod mališana smatra se odgovornom za više od 5 miliona smrtnih slučajeva širom sveta. Više od 23 posto odraslih i 80 posto adolescenata nisu dovoljno fizički aktivni. Ukoliko bi se fizička aktivnost, navike sedenja i spavanja stekle do pete godine, stvorio bi se obrazac ponašanja za detinjstvo, adolescenciju ali i odraslo doba.

Povezane vesti

"Vrlo je važno da igru vratimo u dečje živote. Treba napraviti smenu - umesto sedenja uvrstiti što više aktivne igre, uz kvalitetan san", rekla je dr Huana Vilumsen.

Interaktivna igra, čitanje, pričanje priča, pevanje sa nekim odraslim bez upotrebe ekrana važni su činioci detetovog razvoja. 

Izdvajamo preporuke Svetske zdavstvene organizacije za aktivnosti mališana do pete godine

Mlađi od godinu dana

- Fizička aktivnost nekoliko puta u toku dana, najviše kroz interaktivnu igru na podu. Što češće je dete aktivno, to je bolje. Za one mališane koji nisu pokretni, to uključuje makar 30 minuta na stomaku dok su budni.

- Dete ne treba da bude mirno više od sat vremena (u kolicima, stolici i slično). Korišćenje uređaja se ne preporučuje. Dok je dete smireno, čitanje ili pričanje priča je bolja opcija.

- 14 do 17 sati sna (do 3 meseca) ili 12 - 16 sati sna (4 - 11 meseci) dobrog sna, uključujući dremke.

Povezane vesti

Prva i druga godina

- Minimum 180 minuta različitih aktivnosti, bilo kakvog intenziteta. Što više se kreće, to bolje.

- Ne treba da sedi duže od sat vremena. Za jednogodišnjake se ne preporučuje gledanje televizije, tableta, računara. Kod dvogodišnjaka vreme pred ekranima ne bi trebalo da prelazi sat vremena. Što ga je manje, to je bolje. Čitanje i pričanje su i dalje bolja aktivost za mališane dok sede.

- 11 do 14 sati kvalitetnog sna, što uključuje dremke.

Treća i četvrta godina

- Minimum 180 minuta fizičke aktivnosti raspoređene tokom dana.

- Ne treba da sedi duže od sat vremena. Vreme pred ekranima bi trebalo svesti na minimunm - nikako više od sat vremena. 

- 10 do 13 sati kvalitetnog sna, što uključuje i dremke.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica