Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dosadno, stresno, tužno i strašno - ovako većina tinejdžera opisuje školu

Umesto da uživaju u najlepšem periodu života, tinejdžeri zapravo ne podnose školske dane, pokazala je nova američka studija.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Rezultati istraživanja u kome je učestvovalo skoro 22.000 američkih srednjoškolaca, pokazali su da 75 odsto učenika ne voli školu i da je, pored dosade, povezuju sa mnogim lošim emocijama poput tuge, ljutnje i straha. Takođe, studija koju su sproveli Centar za emocionalnu inteligenciju i Centar za dečja ispitivanja u Nju Hejvenu, je pokazala da su devojčice negativnije od dečaka.

Odvojeno istraživanje obuhvatilo je 472 američka srednjoškolca koji su otkrili svoja osećanja u različitim trenucima školovanja, a rezultati su iznenadili i same istraživače.

"Iz razgovora sa učenicima već smo znali da se oni osećaju umorno, da im je dosadno i da su pod stresom, ali smo iznenađeni koliko je to zapravo izraženo", izjavila je naučnica i koautorka studije Zorana Ivčević.

Istraživači su došli do zaključka da učenici vide školu kao mesto gde doživljavaju negativne emocije, ali i da su sva ta njihova osećanja povezana.

"Dosada je u mnogo čemu slična umoru. Ona podrazumeva osećaj iscrpljenosti i niske energije. Fizičko stanje, kao što je umor, može se ponekada doživeti kao emocionalno stanje, kao što je recimo dosada", potvrdila je Zorana. 

"Deca u školi uče, a emocije imaju veliki uticaj na njihovu pažnju. Ako vam je dosadno, da li možete da čujete šta se dešava oko vas?", zapitala se naučnica Ivčević. 

Povezane vesti

Takođe, nedavno istraživanje se bavilo i ranim početkom časova u srednjim školama. Naime, naučnici savetuju da bi nastava u srednjim školama trebalo da počinje najranije u 8:30h, kako bi tinejdžeri došli naspavani, ali da se to ipak ne poštuje u većini američkih škola. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica