Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kašalj i infekcije disajnih puteva: kada dete ne bi trebalo da ide u vrtić ili školu?

Moje dete kašlje, curi mu nos, boli ga grlo - da li bi trebalo da ostane kod kuće?

  Izvor: Foto: Profimedia

Ukoliko ste zaposleni roditelj verovatno imate utisak da ste pola radnog vremena proveli trčeći kući jer su vas zvali iz škole ili vrtića da dođete po dete, a drugu polovinu strepeći od toga da će vas pozvati.

U većini slučajeva (i na sreću) ispostavi se da u pitanju nije ništa ozbiljno, ali vi svakako morate da odvedete dete kod lekara gde ćete u čekaonici takođe sresti roditelje koji su, čak i manje bolesnu decu, doveli na pregled.

Kako se to desilo kada je vama dete kod kuće delovalo sasvim uredu i zdravo? 

Zapravo, vaše dete možda jeste dobrog opšteg stanja, čak iako ima temperaturu, ali vaspitačice i učiteljice u tim slučajevima su više zabrinute za ostalu decu. Neka deca prosto bolje podnose prehladu ili grip u odnosu na drugu, i dobro se osećaju, ali i dalje mogu da prenesu virus ostaloj deci.

Povezane vesti

Kako onda da znate kada da odvedete dete u školu ili vrtić?

Ukoliko detetu curi nos, kija ili kašlje, moguće je da neki od virusa “prolazi” kroz telo vašeg deteta, i da se njegov organizam sa njim bori, ali svakako nije potrebno da ostaje kod kuće.

Međutim, ukoliko dete ima temperaturu, povraća i generalno se oseća malaksalo, onda ono mora da ostane kod kuće, savetuju lekari.

Nosioci virusa su često i prenosioci i pre nego što se pojave simptomi, takođe i kada bolest prođe, dete i dalje nekoliko dana može da bude prenosilac. Iz tog razloga, važno je da ono tih dana ne ide u kolektiv.

Povezane vesti

Ukoliko je virus bio agresivniji, potrebno je da dete ostane kod kuće i duže od nedelju dana, bez obzira na opšte stanje, jer je mu je oslabljen imunitet. Nakon što se potpuno oporavi, neće biti u opasnosti da se razboli čim se vrati u kolektiv.

Kako da zaštitimo dete od virusa i prehlada?

Jedini konkretan način da zaštitite dete od virusa i bakterija, čak i od onih koji se šire vazduhom, je redovno i detaljno pranje ruku.

Takođe, možete deci da dajete preparate na biljnoj bazi koji mogu da ojačaju njegov imunitet.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica