Malci su potpuno nepredvidivi i ne postoji pravi način da se pripremite na sve te čudne stvari koje im padnu na pamet kada je vreme za spavanje. 

Ovo su najčešće stvari sa kojima se svaki roditelj bar jedanput sreo:

1. "Bulje" u vas

Ovo je najčešća "jeziva" pojava kod mališana.

Neretko ćete se probuditi u toku noći imajući osećaj kao da vas neko posmatra, i nećete pogrešiti. Malci će dopuzati, došetati do vašeg kreveta i prosto vas posmatrati dok se ne probudite. Priznajte, čudno je i pomalo jezivo.

da-li-me-neko-posmatra-10-pomalo-zastrasujucih-stvari-koje-deca

Foto: Shutterstock

2. Dodiruju vas

Neka deca moraju da pipaju ili gnjave nekoga da bi zaspala.

Kada zagrle maminu ruku ili je bockaju u rebra svojim koščatim prstićima pre spavanja ili u toku noći kada se probude to im je mehanizam da brže utonu u san. Ali ne postoji roditelj koji se ne zapita iznova i iznova svaki put kada se to desi zašto baš njihovo dete ne može normalno da zaspi.

3. Hodaju u snu

Samo po sebi hodanje u snu je opasno zbog eventualnih povreda ali nije strašno ukoliko dete ne nauči da izađe iz sobe.

Ukoliko nauči da otvara  vrata ili se penje uz/niz stepenice opasnost postaje veća. Ali ukoliko dođe do vaše sobe, otvori vrata i samo stoji tako, pritom nesvesno, neće vam biti baš svejeno.

4. Padaju sa kreveta

Tupi zvuk koji čujete usred noći će vas prvo asocirati na provalnika ili neko čudovište koje se samo pojavilo niotkuda u vašoj kući.

Ono što vam svakako neće pasti na pamet a što je ustvari izazvalo taj zvuk je pad vašeg deteta sa kreveta. I posle velikog broja ponavljanja iste situacije nikada vam neće biti svejedno kada u pola noći čujete buku iz susedne prostorije.

5. Pričaju u snu

Ne postoji ništa strašnije nego kada dete priča neke strašne, nepovezane stvari dok spava. Još ukoliko ustanovite da su mu oči otvorene a ono nije svesno i njegov monolog se nastavlja, neće vam biti svejedno.

6. Isprepadaju vas u sred noći

Dečija noćna aktivnost koju roditelji ubedljivo najmanje vole je tiho kucanje na vrata njihove spavaće sobe. Toliko tiho kucanje da vi ubedite sebe da ste samo umislili, međutim kada se to kucanje ponovi vaš uspavani mozak ne može odmah da razluči da li kuca dete ili neki provalnik.

7. Postavljaju vam pitanja o smrti

Kada vam deca malo odrastu, morate očekivati da će pomalo postati opsednusta smrću.

I naravno ta opsednutost će najčešće doći do izražaja u vreme za spavanje. Njihova razmišljanja i pitanja o mrtvoj mački zakopanoj u dvorištu iza kuće i šta se dešava kada umremo su sasvim ispravna i ne treba kriti od dece te stvari, ali ne u vreme kada ste pošli na spavanje.

8. Spavaju otvorenih očiju

Ima li šta jezivije nego kada u toku noći pogledate vaše dete a njegove okice su skroz otvorene?

Verujemo da ćete pokušati da razmišljate kao odrasla, racionalna osoba ali velika količina odgledanih horor filmova vam neće pomoći da ne zamislite vašeg mališana kako se u toku noći pretvara u zombija ili tako nešto.

9. Imaju košmare

Nema ničeg užasnijeg nego kada u pola noći čujete vaše dete kako neutešno plače na sav glas. Zaštitnički instinkti se pale i ne razmišljate ni o čemu drugom osim kako da sačuvate vaše dete kada ono pusti krik koji ledi krv a vi čak ni ne znate odmah šta ga je izazvalo.

10. Ušunjaju vam se u krevet

Slatko je kada dete legne sa vama u krevet i ušuška se uz vas i tako zaspite.

Međutim manje lep scenario je onaj gde se vi budite ujutru i vidite vaše mališane kako spavaju oko vas a vi niste ni primetili da su se u toku noći nečujno došunjali do vas i tu zaspali.