Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imunitet i promenljivo vreme: Saveti pedijatra za negu dece u prolećnim danima

Pedijatar dr Biljana Kostić savetuje roditelje kako da u problematičnom prelaznom periodu oblače i neguju svoju decu, kako bi očuvali njihovo zdravlje.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Period prelaska iz jednog godišnjeg doba u drugo, roditeljima uvek stvara dodatni stres. Nagle i česte promene temperature u toku dana, vetar i kiša uvek stavraju nedoumicu kada je u pitanju odluka o oblačenju, ali i planiranju adekvatnih obroka.

Na pitanja kako treba oblačiti decu i kakva im je ishrana potrebna odgovara Yumamina stručna saradnica pedijatar dr Biljana Kostić.

Povezane vesti

Oblačenje

U prelaznom periodu jutra su svežija, dok popodne temperatura zna značajno da poraste. Kako obući dete kako bi u svakom periodu dana bilo adekvatno obučeno?

- Jutra su još uvek hladna i ujutru je poželjno dete obući toplije. To naročito važi za mališane koji kreću ujutru u vrtić ili školu. Treba da se obuku višeslojno, što podrazumeva i potkošulju. Podne zna da bude jako toplo tako da se kasnije mogu raskomotiti, ako je potrebno i u kratke rukave.U suprotnom, ako se ne raskomote, doći će do znojenja, još ako u povratku kući ima i vetra lako može doći do prehlade - savetuje dr Kostić.

Povezane vesti

Ishrana i jačanje imuniteta

Šta je najvažnije za dobar i snažan imunitet?

- Jasna granica između proleća i leta definitivno ne postoji ali je u ovom takozvanom prelaznom periodu jako važno da dete usvoji neke osnovne zdrave navike kako bi ojačalo svoj imunitet i izbeglo različite infekcije. Dakle, redovna lična higijena je uvek prioritet, takođe i boravak u prirodi kao i zdrav san i redovna fizicka aktivnost - kaže dr Kostić. 

Na šta treba posebno obratiti pažnju kada je u pitanju ishrana mališana?

- Ishrana je veoma važan faktor za zdravo odrastanje i jačanje imuniteta. Prolećni period nudi bogatstvo namirnica bogatih svim vitaminima te je dobro izbalansiran obrok jako važan za dete - dodaje doktorka.

Povezane vesti

U želji da svoju decu zaštite od virusa i infekcija, roditelji često deci daju sirupe za jačanje imuniteta. Da li je to neophodno?

- Ako se dete pravilno hrani i unosi dovoljno proteina, ugljenih hidrata i vitamina neće mu biti potrebni suplementi u vidu sirupa

Još jedna važna stvar za očuvanje zdravlja i jačanje imuniteta je boravak u kolektivu, a dr Kostić savetuje roditeljima da budu strpljivi.

- Ono što je najvažnije je da se deca posle preležane infekcije ne šalju rano u kolektiv kako bi se dobro oparavila kod kuće i ne bi zarazila druge - kaže dr Biljana Kostić.

Povezane vesti

Najnovije

Vesti

Porodica