Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez sintetičkih lekova: Kako reagovati na najčešće zdravstvene tegobe kod dece?

Pročitate preporuke lekara Američke pedijatrijske akademije, kako da pomognete detetu i pravilno reagujete na prve simptome bolesti bez upotrebe sintetičkih lekova.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Postoje određene zdravstvene tegobe, poput kašlja, curenja iz nosa, mučnine tokom putovanja ili uznemirenosti koje su veoma česte kod dece. Kako bi sprečili razvoj bolesti, roditelji po inerciji reaguju na prve simptome, ali kako su ove tegobe česte, bilo bi veoma štetno po zdravlje deteta da svaki put uzima sintetičke lekove.

Stoga roditelji često pribegavaju lekovima na prirodnoj bazi, međutim, i tu se kriju opasnosti. Na policama u apotekama možemo videti mnogo različitih vrsta lekova za kašalj i prehladu za koje roditelji misle da su bezbedni jer se nalaze u prodaji, a nijedna nadležna institucija ih nije zabranila. Takođe, roditelji ne proveravaju i ne čitaju detaljno sastave tih lekova i ne znaju kako će oni delovati na dete, da li će to mališanu zasita pomoći ili može da mu našteti i pogorša stanje. Iza mnogih lekova ne stoje detaljna ispitivanja i istraživanja pre njihove pojave na tržištu i treba biti veoma oprezan, pogotov kada se radi o, navodno, prirodnim lekovima, kaže pedijatar dr Naven Merotra, član Američke pedijatrijske akademije, koji de dao nekoliko važnih saveta u vezi sa lečenjem dece.

Prehlada, kašalj i curenje iz nosa

Recimo, za med se vekvima veruje da je odličan lek za bolno grlo i kašalj, pa se to misli i za sve lekove koji sadrže u sebi ovaj lekoviti sastojak. Ali ti lekovi nisu uvek bezbedni.

Preporuka Akademije je da se med, kao ni bilo koji drugi preparat koji ga sadrži, ne daje deci koja još nisu napunila godinu dana. 

Kada je u pitanju zdravlje starije dece, poželjno je da se roditelji konsultuju sa svojim pedijatrom, jer terapija zavisi od situacije do situacije i od deteta do deteta.

Kako možemo pomoći detetu?

Detetu uvek možete nos čistiti fiziološkim rastvorom, takođe detetu može pomoći i inhalacija, a ako je u pitanju starije dete u rastvor kojim inhalirate dete možete dodati i mentol.

Mučnina tokom vožnje

Na tržištu se može pronaći veliki broj lekova protiv mučnine tokom putovanja, međutim veoma često njihov sastav nije u potpunosti prilagođen organizmu malog deteta.

Kako možemo pomoći detetu?

Tokom kratkih relacija važno je da pazite na brzinu i da vam automobil bude dobro provetren. Svež vazduh važan je i na dugim relacijama, ali i česte pauze. U posebnim slučajevima mogu pomoći i bombone/tablete na bazi đumbira, ali naravno, uz detaljo iščitavanje uputstva i konsultcije sa pedijatrom.

Povezane vesti

Nervoza, napetost i grčevi u stomaku

Za grčeve kod malih beba postoji mnogo vrsta različitih kapi, koje zaista deluju, ali nikada nije na odmet prvo pokušati sa nečim prirodnim, jer i oni takođe mogu biti od pomoći bez rizika od posledica.

Takođe, ponekada mala deca zbog preterane stimulacije ili već spomenutih grčeva, uveče budu nervozna i teško zaspivaju. Nemir i nervoza česti su i kod starije dece, pa i odraslih, a umesto sintetičkih lekova i suplemenata, pomoć možemo potražiti i u prirodi.

Kako možemo pomoći detetu?

Kamilicom. Čaj od kamilice je veoma blagotvoran i blag, te ga mogu uzimati i bebe. 

Pomaže kod grčeva, smiruje stomak. A smirujuće deluje na čitavo telo, te topao čaj od kamilice može smanjiti nervozu i napetost i biti od velike pomoći prilikom uspavljivanja.

Povezane vesti

Pre upotrebe bilo koje od navedenih metoda, savet dr Merotre je da se obavezno prvo konsultujete sa vašim pedijatrom. A ukoliko se ipak odlučite za bilo koji lek sa tržišta, preporuka je da obavezno detaljno iščitate uputstvo.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica