Različiti faktori utiču na pojavu tegoba u nežnom dečjem sistemu za varenje. Deca često budu uznemirena i nervozna, pa iako ponašanje kod dece koja još ne umeju da kažu (obično previjanje, pojava dijareje ili povraćanja) ukazuju na stomačne probleme, roditelji često nisu sigurni da li je u pitanju stomačni virus ili trovanje hranom.

Stomačni virus ima nekoliko različitih simptoma, kaže Barbara Frankovski, pedijatar dečje bolnice u Vermontu. Neka deca osećaju bol u stomaku i smanji im se apetit, neka povraćaju i imaju dijareju, a neka imaju kombinacije ovih simptoma. Kada je u pitanju stomačni virus, dete može imati i povišenu temperaturu koja traje nekoliko dana. Što više simptoma dete ima, virus će biti teži za lečenje i sporije će proći. Sa druge strane, može da se desi da dete samo jednom povrati i da to bude to.

Neki od ovih simptoma javljaju se i kada je u pitanju trovanje hranom, ali ono što je karakteristično za trovanje je to što se simptom javlja ubrzo nakon što je dete unelo u organizam problematičnu namirnicu. Veoma retko i zbog trovanja hranom dete može imati povišenu temperaturu koja ne traje dugo. Za razliku od stomačnog virusa koji može da muči dete nekoliko dana (ponekad i čitavu sedmicu), simptomi trovanja hranom prolaze veoma brzo.