Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako umiriti dete, izlečiti ojed i oterati muve iz sobe: Praktični saveti za negu i vaspitanje iz 1984. godine

Jednostavni i instinktivni, saveti kojima su se rukovidile naše bake i mame učiniće da na trenutak postanete deo jedne epohe i ponovo "čujete" rečenice koje su obeležile mnoga detinjstva.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nega bebe

Rane na bebinoj guzi 

Da li Vam je dete ojedeno? Posle pranja guzu osušite fenom, da bar jednom bude zaista suva. Zatim je namažite kremom i napuderišite. Ovo oprobano sredstvo će brzo izlečiti guzu Vaše bebe.

Meke pelene

Posle pranja pelene ispirajte u vreloj, a nikako u hladnoj vodi.

Dete ne mora da mokri u krevet

Postavite donji kraj dečjeg kreveta na dve daščice. Tako da dečje noge budu nešto uzdignute u odnosu na glavu. Uveče detetu dajte malo da pije, a oko 22 časa ga probudite i stavite na nošu. To su sve već poznati saveti.  

Osim toga u dečjoj sobi obesite kalendar na rasklapanje i dvobojnu bojicu. Suve noći dete će označiti crvenom 0, a mokre plavom 1. Radost, koju će dete osećati kada kalednar postane sve više crven, pomoćiće u otklanjanju ovog zla. Deca, koja mokre u krevet , često imaju duševne teškoće. Pokušajte da otkrijete probleme i da ih rešite.

  Foto: Shutterstock

Ishrana dece

Ukusna kaša od povrća

Bebe vole ukus supe i slatke obroke. Pokušajte da kaše od povrća naizmenično začinite supom ili šećerom. Uspeh će Vas iznenaditi.

Kada dete uči da pije iz šolje

Vaše dete će uskoro poželeti da samo drži šolju. Zalepite oko šolje nekoliko gumenih traka, pa male ruke neće kliziti.

Povezane vesti

Vaspitanje i učenje

Kako ćete umiriti dete koje vrišti

Šapnite detetu sasvim tiho nešto na uvo i ono će odmah prestati da vrišti. Tiho šaputanje dobar je lek i ako neka odrasla osoba viče na Vas.

Razonoda za bolesno dete

Dopustite detetu da seče šarene, tanke časopise i od njih pravi razne predmete. Sve te predmete zalepite u neki, ne baš mnogo skupocen, fotoalbum. Ta zbirka će možda za mlađu sestricu postati najlepša slikovnica.

Uživanje u učenju reči (stranih)

Potrebne su Vam tri kutije za cipele. Na prvoj napišite "dobro znanje", na drugoj "osrednje znanje" i na trećoj "neznanje". Trebaće Vam i veliki broj kartica. Na jednoj njihovoj strani ćete ispisati srpskohrvatske reči, a na drugoj odgovarajuće strane reči. Izmešajte ih, raširite po stolu i počnite da ispitujete dete reči sa prednje strane. Posle ispitivanja svaku karticu ubacite u odgovarajuću kutiju.

Za decu je to pravi doživljaj uspeha, kada kutija sa natpison "neznanje" ostane prazna. Kod ponavljanja naravno ne morate stalno ponovo ispitivati reči iz kutije sa natpisom "dobro znanje".

Fond za ružne reči

Kada su za vreme godišnjeg odmora svi članovi porodice više na okupu, pa možda čak igraju i "Ne ljuti se čoveče" sigurno će pasti po koja ružna reč. Ali, to je ujedno i najbolja prilika da se prekine sa tim. Svako dete za svaku ružnu reč plaća 5 para, a odrasli po 50 para. Na kraju odmora sakupljeni novac potrošite na nekom vašaru ili u Zoološkom vrtu.

Ista igra može se uvesti i radi poboljšanja ponašanja za stolom.

Povezane vesti

Praktični saveti

Oterajte muve iz dečje sobe

Ako muve obleću oko dečjeg kreveta, napravite promaju. Zatim na prozorsku dasku stavite tanjir sa sirćetom ili esencijom. Muve to uopšte ne vole.

Izbegavajte nesreće

Nesreće, izazvane otrovnim rastvorima, sredstvima za čišćenje, vrelom vodom i vrelim uljem, teške su isto koliko i nesreće koje se dešavaju pri upotrebi sečiva, električnih aparata ili utikača za struju. Sve te nesreće mogle bi se izbeći, kada bi mi odraslimalo bolje pazili.

Ukažite i tetki ili baki koje dolaze u posetu, na opasnost od vrele kafe, od dršaka tiganja koje vire izvan štednjaka, od razbacanih plastičnih vrećica, koje deca mogu nataći na glavu i od dugačkih konopaca. Upozorite i svoje dete na sve te opasnosti i objansite mu, na način koji odgovara njegovom uzrastu, da se šibicama i sečivima mora postupati sigurno i odgovorno.

  Foto: Shutterstock

Red u dečjoj sobi

Sašojte deci, ako je moguće savakom detetu u drugoj boji, velike vreće koje ćete, slično kao i vreće za veš, okačiti na vešalicu. U prednji šlic mogu se pobacati sve drangulije, razbacane svuda okolo.

Ili napravite sanduke za drangulije, koje ćete iznutra oblepiti vodootpornom folijom, a spolja lakirati šarenim bojama. Po potrebi ti sanduci mogu poslužiti i za sedenje.

Povezane vesti

Mislite na vreme na novogodišnje poklone

Sakupite sa decom u jesen polutrulo jesenje lišće na kome se jasno prepoznaje lepa struktura lista. Presujte ih među novinama i knjigama. Zatim bezbojnim lepokom zalepite.

Autentični saveti i pravila preuzeti su iz knjige autora i izdavača Pavlović Vojislava, "300 PRAKTIČNIH SAVETA, Mini saveti - super uspeh", Beograd, 1984. godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica