Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klempavost kod dece: Kada je vreme za operaciju?

"Klempa", "Dambo", "Propeler", samo su neki od nadimaka koje dobijaju deca sa klempavim ušima, što kod njih može da izazove i ozbiljne psihičke probleme. Kada je vreme da reagujete?

  Izvor: Foto: Profimedia

Osmogodišnjeg Marka S. i njegove roditelje lekari su nekoliko nedelja slali iz klinike u kliniku da radi raznorazne analize kako bi otkrili zbog čega se oseća loše i nije u stanju da ide u školu. Na zaprepašćenje njegove majke, Marko je na kraju priznao da neće da ide u školu jer tamo preživljava torturu od drugih đaka zbog klempavih ušiju.

Povezane vesti

"Prvo se žalio na mučninu. Onda na bol u stomaku, pa u glavi. Pedijatar nije mogao da ustanovi šta je u pitanju pa nas je poslao kod specijaliste. Jednog. Drugog. Trećeg. Na kraju, posle dve nedelje "tumaranja" po klinikama i bolnicama i neizvesnosti koja nas je navodila da nam na pamet padaju svakakve dijagnoze, lekari su ustanovili da je naš sin Marko zdrav ko dren i da mu baš ništa ne fali. Bar ne u fiziološkom smislu  - priča Milena Tanasković koja je odlučila da podeli svoj problem sa drugim roditeljima, kako bi oni, ukoliko njihova deca imaju sličan problem, na vreme reagovali i sprečili eventualnu psihičku torturu nad mališanima.

Trajni rezultati bez komplikacija

-Ukoliko je ugao između zadnje strane uva i glave veći od 30 stepeni onda kažemo da je uho klempavo (jedan od parametara).- Najvažniji deo operacije jeste modeliranje hrskavice.- Postoperativni rez se nalazi iza uva i postoperativno se ne vidi.- Od akutnih komplikacija najčešće se javlja hematom (nakupljanje krvi između kože i hrskavice).- Od hroničnih se retko može javiti utrnulost koja je prolazna. Međutim, ako se korektno uradi operacija uha komplikacije su veoma retke.- Rezultati kod ove vrste operacije su trajni.

O čemu se radi?

Tek je psiholog kroz razgovor sa devetogodišnjim Markom ustanovio da dečak zapravo izbegava odlazak u školu i da su čak, na "psihičkoj" osnovo počeli da mu se ispoljavaju simptomi kao što su blago povišena temperatura, glavobolja i mučnina, kao i da on često "hvata krivine" jer više nije mogao da podnese šale i "prozivke" većine đaka. "Klempa", "Dambo", "Propeler", neki su od nadimaka koji su mu dodelili" drugari iz škole. Marko je leti počeo da nosi kačket i na času, zimi kapu zbog čega je učiteljica zvala roditelje na razgovor.

"Odbijao je da skine kačket na času, pa smo mu zapretili zabranom treniranja fudbala. Nisam mogla da shvatim da on zapravo prolazi kroz pakao u školi! Nikada nam nije ni reč rekao u vezi sa ušima, a ja sam smatrala da je još dete i da ne mora da ide na operaciju dok ne poraste. Nisam htela da ga "mučim". Tek kada je psiholog iz njega "isčupao" priznanje i otkrio o čemu se radi, tek tada sam shvatila koliko sam pogrešila", priznaje Milena i dodaje da se dete preporodilo mesec dana nakon operacije. Sada bez problema ide u školu, druži se, ne izbegava drugu decu, a ni pohađanje časova.

Pomoć u pravo vreme

Prof. dr Marijan Novaković, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije i nekadašnji načelnik Vojno-medicinske akademije, savetuje roditelje da decu kod kojih je izražena klempavost odvedu na operaciju od šeste godine pa nadalje.

Povezane vesti

"Tada se završava razvoj ušne školjke i najbolje je zahvat obaviti u ranijem uzrastu, pre svega zbog psihološkog momenta. Deca tog uzrasta su jako surova. Šale se na način kojim povređuju vršnjake, a da nisu ni svesti koliko to loše utiče na njih i da deci sa ovim problemom stvaraju kompleks i osećaj niže vrednosti", objašnjava prof. dr Novaković koji je uradio veliki broj ovih operacija, a najmlađi pacijent kome je operisao uši, imao je devet godina. Dodaje da se operacija kod dece radi u opštoj anesteziji dok se kod odraslih radi u lokalnoj.

"Oporavak traje oko nedelju dana, odnosno posle sedam dana skida se zavoj. Prilikom operacije se skida hrskavica, odnosno ona se se modelira u novi položaj. A što je najvažnije, efekti su trajni."

Oporavak posle operacije

Prema rečima prof. dr Marjana Novakovića već nakon dva  sata provedena u bolnici pacijent može da ide kući.

"Posle operacije zavoj se nosi sedam dana, a potom i traka za uši (slična onoj koju nose skijaši) još sedam dana. Konci se najčešće skidaju četrnaestog dana posle operacije skidaju se konci, dok se traka za uši nosi još dve nedelje za vreme spavanja", objašnjava prof dr Novaković i napominje da naporne aktivnosti i bavljenje sportom koji uključuje direktni kontakt treba izbegavati jedan do dva meseca."

Tekst: Katarina Martić

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica