Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje dečaka: Operativno lečenje hipospadije

Urođene anomalije urogenitalnog sistema spadaju u najčešće anomalije koje zahtevaju hirurško lečenje. Kako izgleda operacija hipospadije otkriva nam dr Vladimir Kojović, dečji hirurg-urolog.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na urološkom odeljenju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" na Novom Beogradu, leče se deca od urođenih anomalija, stečenih bolesti i povreda urogenitalnog sistema. Uzrast dece je od prvog dana života do navršene osamnaeste godine. Primenjuju se kako klasični, tako i endoskopski i laparoskopski operativni zahvati na bubrezima, ureterima (mokraćovodima), mokraćnoj bešici i uretri (mokraćnoj cevi). Deca se operišu i od raznih urođenih i stečenih anomalija genitalnog sistema (penis, skrotum i testisi). 

Povezane vesti

Mi smo prisustvovali operaciji hipospadije. Hipospadija (hypospadia) je urođeni poremećaj razvoja muškog polno-mokraćnog sistema, kod koje se spoljni otvor mokraćne cevi ne nalazi na vrhu penisa. Taj otvor može da se nalazi bilo gde, od baze do vrha penisa. 

Operaciju je obavio dr Vladimir Kojović, dečji hirurg-urolog, uz asistenciju dr Slobodana Džambasanovića i dr Ninoslava Begovića. Da sve bude u najboljem redu, pobrinuo se i dr Petar Mračević, anesteziolog. Operacija, koja obuhvata rekonstrukciju uretre i penisa, trajala je sat ipo. 

Dete koje je operisano ima dve godine i tri meseca. Njegova mama nam je rekla da su joj o problemu koji ima njena beba rekli još u porodilištu. Nije bilo nikakvih poteškoća, beba nije otežano piškila. Samo, mlaz mokraće nije izlazio na vrhu penisa, već negde ispod, što i nije predstavljalo problem dok beba piški u pelene. Na predlog urologa, roditelji su sa dečakom došli na Institut za majku i dete kada je napunio šest meseci. Pregledao ga je dr Vladimir Kojović i rekao da će obaviti operaciju kada bude optimalan period za to. 

Povezane vesti

Dr Kojoviću smo postavili nekoliko pitanja u vezi sa ovom operacijom i ostalim urološkim problemima koji se sreću kod dece.

Koji su najčešći razlozi za operativno lečenje na urološkom odeljenju?

- Ovde se leče deca sa urođenim anomalijama, stečenim bolestima i povredama urogenitalnog sistema. Urođene anomalije urogenitalnog sistema spadaju u najčešće anomalije koje zahtevaju hirurško lečenje, u poređenju sa anomalijama ostalih organskih sistema. Tako se 60 odsto svih operacija, koje se obave u dečjem uzrastu, obave upravo na urogenitalnom sistemu. 

Na urološkom odeljenju se najčešće srećemo sa sledećim anomalijama: fimoza (sužena kožica penisa), retencija testisa (nespušteni testis), hipospadija (nepravilna razvijenost uretre i penisa), veziko-ureteralni refluks (vraćanje urina iz bešike u ureter), hidronefroza (proširenje bubrežne čašice). 

Od stečenih bolesti, najčešće lečimo i ispitujemo decu čiji je urotrakt zahvaćen infekcijama ili kalkulozom (kamenom). Tumori mokraćnog sistema, mada ne tako česti kao kod odraslih, ipak mogu da se jave i u dečjoj populaciji. 

Povezane vesti

Što se tiče urgentnih stanja koja zahtevaju hitnu hospitalizaciju i lečenje, izdvojio bih povrede urogenitalnog trakta, najčešće kao posledice saobraćajnih udesa, kao i stanje torzije testisa (uvrnuće testisa), koje zahteva neodložno hirurško lečenje.

Koliko se pacijenata hospitalizuje i operiše u toku godine na ovom odeljenju?

- U toku prošle godine na odeljenju urologije je hospitalizovano 1.056 pacijenata, a njih 668 je podvrgnuto  hirurškoj intervenciji. Naglasio bih da se, usavršavanjem prenatalne dijagnostike, primaju pacijenti upućeni praktično odmah iz porodilišta, čime je omogućena njihova dalja dijagnostika i pravovremeno lečenje. Takvim pristupom, koji se primenjuje u razvijenom svetu,  značajno su unapređeni rezultati lečenja, jer operativni zahvati mogu da se obave pre nego što određena anomalija trajno ošteti bubrežnu funkciju. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica