Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta uzrast u kome dobijemo prvu menstruaciju govori o nama

Prva menstruacija je važna promena u životu devojčice i predstavlja jedno sasvim novo poglavlje. Ali, da li ste znali ona može puno toga i otkriti, kako o nama, tako i o samom zdravlju...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svi znamo da prvoj menstruaciji prethode ubrzani rast, povećavanje grudi, pojava stidnih dlaka i dlačica ispod pazuha, ali evo i šta period kada ste dobili menstruaciju govori o vama.

Rana menstruacija ukazuje na to da ste imali burno detinjstvo 

Istina je da je doba našeg puberteta povezano sa našim ženskim srodnicima. Velike su šanse da ćete dobiti prvu menstruaciju u isto vreme kao i vaša majka, baka, sestra... Ali postoje i drugi faktori koji mogu biti u igri, a prema psiholozima se to odnosi na kakvo ste detinjstvo imali i koliko su roditelji brinuli o vama kada ste bili dete. 

Povezane vesti

Prema psiholozima manjak roditeljske pažnje, podrške, osetljivost i emotivna nesigurnost mogu uticati na dobijanje rane menstruacije. 

Oni smatraju da ako ne možete da se osloniti na vašu porodicu da brine o vama, onda će vas vaše telo pripremiti na to da sami pronađete partnera i pokrenete porodicu. Prema istraživanju održanom u Velikoj Britaniji 2010. godine u kojem je učestvovalo 80.000 žena, rana menstruacija je povezana sa malom telesnom masom na rođenju, izloženosti pušenju, nedostatkom vežbanja, gojaznošću... 

Afroameričke devojčice dobijaju menstruaciju ranije

Ovaj zanimljiv faktor nije u potpunosti istražen. Ali jedna studija pokrenuta 1999. godine istražila je da je najverovatnije uzročnik prisustvo određenog proteina u organizmu. Afroamerikanke imaju viši nivo IGF1 (insulinu sličan faktor rasta 1), koji ima ogroman uticaj na to koliko brzo rastemo i sazrevamo. Veći deo IGF1 može značiti da jedan deo tela brže raste. 

Veoma rano ili veoma kasno dobijanje menstruacije ukazuje na srčane probleme 

Što kasnije to bolje, ali šta se događa sa telom ako dobijemo van normalne granice? Na primer pre 10. ili posle 17.? Loše vesti su te da ako ne dobijete u normalnom periodu moguća je bolest srca u kasnijem dobu. 

Ako spadate u bilo koju grupu od tih abnormalnih menstruacija, onda se nalazite među 27 odsto žena koje imaju srčane probleme. Naučnici smatraju da je to zbog problema telesne težine koja pritiska srce. 

Povezane vesti

Dobijanje menstruacije pre 12. godine mogući je rak dojke 

Ako ste dobili pre 12. godine, naučnici smatraju da treba da se testirate na rak dojke veoma često, jer statistike pokazuju da postoji rizik da imate rak dojke u kasnijem dobu. 

Povezane vesti

Rano dobijanje - problemi u ponašanju 

Ranije ste dobili menstruaciju, ali su ranije i počele da vam se razvijaju grudi i stidne dlake, ranije ćete da izlazite i da imate seksualne odnose, tvrde naučnici. 

Te devojke prolaze ranije kroz pubertet, maltretiranja, depresiju, agresivno ponašanje. One takođe imaju veće šanse da razviju probleme zloupotrebe psihoaktivnih supstanci kasnije u životu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica