Tim stručnjaka koji je sproveo istraživanje došao je do iznenađujućih podataka: tokom septembra, lekari intervenišu zbog astmatičnih napada i propisuju „pumpice“ neuporedivo češće nego u avgustu.

„S povišenim rizikom za pogoršanje astme i nepredviđenim posetama lekaru povezuje se, pre svega, početak nove školske godine“, napisao je u svom izveštaju dr Herman Avner Koen, naučnik telavivskog Medicinskog fakulteta Sakler i vođa tima koji je sproveo studiju.

Šta je astma?Reč je o hroničnom upalnom oboljenju disajnih puteva koje karakterišu različiti i ponavljajući simptomi, reverzibilna opstrukcija protoka vazduha i bronhospazam. Simptomi su: teško disanje, kašalj, stezanje u grudima i dispnea.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni 10. marta 2014. godine na Internetu, a  u štampanom izdanju časopisa „Pedijatrija“ će se pojaviti u aprilu, svedoče o stručnoj analizi podataka o zdravstvenom stanju izraelskih mališana. Podaci se odnose na period od pet godina, a proučeni su slučajevi devesto hiljada dece uzrasta između 2 i 15 godina. Utvrđeno je da je oko devet procenata tih mališana (oko 82.000 dece) bolovalo od astme, kao i da gotovo polovinu tog broja čine deca između 2 i 5 godina.

Tokom letnjih meseci, deca čije su nalaze naučnici analizirali retko su dobijala recepte za lekovi protiv astme, a rezultati su pokazali i da je leto period godine kada se koristi najmanje medikamenata koji kontrolišu astmu. Međutim, u septembru  dolazi do pogoršanja stanja – zbog  povratka u školsku sredinu, buđenja alergija koje su okidač za astmatične napade i izloženosti infekcijama.

Američke kolege izraelskih naučnika složile su s nalazima ove studije i pretpostavkama koje je tim dr Koena izneo u izveštaju.

„Važno je zapamtiti da to što se dete dobro oseća tokom letnjih meseci ne znači da treba prestati s korišćenjem terapije bez konsultacije s lekarom“, dodala je dr Dženifer Epljard, glavni alergolog i imunolog detroitske Bolnice i Medicinskog centra „Sent Džon“.

Priredila: Tamara Sorak