Horoskopski znak u velikoj meri određuje način ponašanja deteta i to od njegovog rođenja pa sve do odraslog doba. Sa osobinama mališana rođenih u znaku Device upoznaje nas astrolog Tatjana Drobac.

0-2 godine

Ljupkost beba Vaga je karakteristika koja će sigurno biti izražena i koju će svi primećivati. One imaju pogled i osmeh koji pleni. Vrlo rano su svesne utiska koji ostavljaju na svoju porodicu i okolinu. Deluje kao da su stvorene za ljubav, maženje i ulepšavanje svake situacije u kojoj se nađu. Ono što je manje poznato, jeste da je Vaga kardinalni znak, da je to jedini predmet u zodijaku - i to gvozdeni, i da će "gvozdene ručice u baršunastim rukavicama" vrlo rano da se ispolje kroz tvrdoglavo odbijanje da se jede ili spava kada bi to trebalo da se uradi.

Pošto je reč o prvom jesenjem znaku, ovi mališani su uglavnom vrlo zimogrožljivi. Vole toplinu odeće, koja treba da bude i meka i mirišljava. Male Vage obično imaju dobru memoriju, vrlo rano zapažaju poznate stvari. Muzika ih smiruje, ali njihova rafiniranost i osetljivi nervi traže umilnu klasičnu, dečju, bajkovitu muziku za sanjarenje, a ne bučne reklame ili muziku sa televizora.

Ovi mališani su vizuelisti, pa će im prijati učenje boja kroz slike iz omiljenih bajki. Pomalo podsećaju na "princezu na zrnu graška", jer će zahtevati besprekornu odeću i delovati prefinjeno već u uzrastu od oko dve godine. Emotivni su, ali ne toliko na intuitivan način, koliko u odnosu na način na koji komunicirate sa njima. Klonite se nervoze u njihovom prisustvu, jer kao da imaju detektor. Osetiće je, i sami postati nervozni. Pokažite divljenje kada nešto uspešno savladaju, da ne bi postali suviše samokritični i nervozni.

2-4 godine

Ne treba zaboraviti da je Saturn egzaltiran u znaku Vage, pa možete biti iznenađeni malim mudracem i vrlo zrelim sagledavanjem stvari baš u ovom uzrastu. Prvi koraci u socijalizaciji biće prirodna težnja svih malih pripadnika ovog znaka da pomire i ujedine potpuno različitu decu iz grupe, a pritom imaju ulogu pregovarača. Oni brzo i lako uče, ali im treba zadržati pažnju kako ne bi bili površni.

Obožavaće da slikaju, glume i pevaju. Mogu da budu zvezde na priredbama u vrtiću. U trećoj godini, većina malih Vaga će poželeti kontakte sa vršnjacima, ali i sa osobama iz sveta odraslih. Mera u isticanju njihovih vrlina je jako važna baš u ovom periodu, kako bi i samokritika išla uporedo sa urođenim šarmom - da ne bi postale suviše egoistične.

Obožavaju lepo serviranu hranu i manire tokom jela. Učite ih bontonu dok jedu, bićete iznenađeni koliko im to prija. Retko su ljubitelji kolektivnih sportova i mnogo trčanja, dok gimnastika, umetničko klizanje, ples, folklor… mogu da budu pravi izbor za njih. Rado će ići na rođendane svojih drugara, vole da se druže i ne podnose samoću. Ovo je pravo vreme za učenje muzike ili stranih jezika ako vaše dete ima afiniteta prema tome. Međutim, ne budite previše ambiciozni, jer će u tom slučaju lako da postane nesigurno.

4-6 godina

Mala Vaga je u ovom periodu jako komunikativna i želeće da o svakoj temi priča sa svojim roditeljima. Nikada ne pokazujte da vam je dosadno ili da vaše dete ima pogrešno mišljenje o nečemu - biće jako uvređeno. Ova deca deluju vrlo optimistično, što većim delom i jesu, ali su sklona tugovanju i ranjiva su kada osete nerazumevanje i nestrpljenje.

Ako vam mališan satima priča svaku sitnicu iz školice, ili o svojim maštanjima, znak je da ima veliko poverenje u vas. Doduše, može da ima poverenje i u baku iz komšiluka - ako je strpljiva i taktična osoba, ali vi ne bi trebalo da budete "uvređeni" zbog toga, već da podržite njegovu težnju da sa svima gradi dobre odnose.

Mali pripadnici ovog znaka mogu da budu hiroviti kada je dnevni ritam u pitanju. Na primer, odbijaće da idu na spavanje jer gledaju omiljeni crtani film. Kako ne bi bili razmaženi, ispričajte im kako će njihovo zdravlje i lepota biti narušeni ako se ne odmaraju dovoljno. Na izgled su jako osetljivi, vole da se dopadaju. Zato će argument lepote biti važan i kada je u pitanju odlazak kod zubara.