Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada odvesti dete kod oftalmologa

Da li vaše dete spada u rizičnu grupu za pojavu problema sa vidom? Zašto su važni prvi pregledi oka? Šta je razrokost, a šta strabizam? Na vaša pitanja odgovara specijalista oftamologije...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dete na rođenju vidi mahanje ruke, u drugom mesecu vidi pet odsto, u četvrtom deset odsto, u šestom mesecu vidi 20 odsto, sa navršenih godinu dana 30 do 40 odsto, da bi maksimalnu vidnu oštrinu postiglo u drugoj, trećoj godini života.

Kako se razvija vid kod beba?

Binokularni vid (sposobnost mozga da spoji slike iz oba oka u jednu sliku) se razvija do četvrtog-šestog meseca života. Oko je organ od izuzetnog značaja. Računa se da oko 80 do 90 odsto svih informacija iz spoljašnje sredine primamo čulom vida - otuda i ogroman značaj koji pridajemo zdravlju okaIstraživanja su pokazala da na rođenju svako treće dete ima pravilan položaj očiju. Kod ostalih beba je primećena razrokost, i to u najvećem broju egzodevijacije, odnosno skretanje oka upolje. U najvećem broju slučajeva, dolazi do spontanog povlačenja razrokosti do šestog meseca života. Kod tri-četiri odsto tih beba, razrokost ostaje i posle pomenutog perioda. Takvi slučajevi zahtevaju obavezan oftalmološki pregled, sa ciljem što ranijeg otkrivanja razloga nastanka razrokosti, i pravovremenog započinjanja lečenja.

Šta znači "lenjost" oka?

Slabovidost ("lenjost" oka) se javlja kod dva do četiri odsto ukupne populacije, kao i kod gotovo polovine dece koja imaju razrokost. Leči se zatvaranjem boljevidećeg oka, uz prethodnu korekciju dioptrijskog statusa deteta. Vreme zatvaranja boljevidećeg oka zavisi od stepena slabovidosti, prisustva razrokosti, kao i starosti deteta. Ono može da bude celodnevno, ili samo nekoliko sati u toku dana. Za sprovođenje terapije, neophodna je dobra saradnja sa roditeljima, kojima smo prethodno objasnili razloge za ovu, ponekad veoma napornu terapiju. Treba imati razumevanja i za nesaradnju deteta - jer, zatvorivši mu oko na koje vidi dobro, i na taj način ga ostavivši da funkcioniše sa slabovidim okom, znatno mu smanjujemo vidni utisak. Ono što je jako važno, jeste da su rezultati lečenja odlični ako ne postoji neka organska prepreka za to. 

Šta su refrakcione anomalije?

Mnoge studije na ovu temu pokazuju veliko prisustvo refrakcionih anomalija kod dece predškolskog uzrasta, čak i do 50 odsto. Refrakcione anomalije su: dalekovidost (hipermetropija), kratkovidost (miopija,) kao i astigmatizam (nepravilna zakrivljenost rožnjače). Svaki dioptrijski status može da se koriguje na tri načina: nošenjem odgovarajućih naočara ili kontaktnih sočiva, kao i refraktivnom hirurgijom u odgovarajućem uzrastu (ne preporučuje se pre 16. do 18. godine). Važno je da dete razvije maksimalnu vidnu oštrinu, a način korekcije je stvar dogovora i motiva.

Kada odvesti dete kod oftalmologa?

Po našem mišljenju, oftalmološki pregled kod deteta treba uraditi barem tri puta do polaska u školu: u prvoj godini života, u trećoj godini, i pred polazak u školu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica