6 ranih znakova disleksije: Poremećaj može da se primeti i mnogo pre nego što dete krene u školu

Znake disleksije kod dece obično primete roditelji i učitelji kada mališani krenu u školu, a evo kojih 6 znakova mogu da pomognu u ranom otkrivanju poremećaja.

Shutterstock

Verovatno ste već čuli za disleksiju, poremećaj sposobnosti čitanja ili razumevanja pročitanog, uz koji uglavnom ide tendencija da se izokreću slova ili reči dok dete čita ili piše, ili ne primećuje neka slova u rečima.

Rano prepoznavanje disleksije je jako važno da bi se detetu na vreme pomoglo da savlada poteškoće u čitanju i pisanju, ističu stručnjaci. Dete koje ima disleksiju inače može da ima prosečnu ili visoku inteligenciju, odnosno, disleksija ne ukazuje na manjak inteligencije, ali ono ima problem da nauči da piše i čita.

Dobra vest je da mališani uz adekvatnu podršku i metode mogu da prebrode ove teškoće i da budu i te kako akademski uspešni, ali da bi dobili pomoć, važno je što ranije prepoznati disleksiju.

Evo kojih šest znakova ukazuju na ovaj poremećaj.

1, Poteškoće u pamćenju rima u pesmicama

Deca mogu da imaju poteškoće da pamte ili recituju jednostavne rime iz dečjih pesmica. Razlog tome je što mališani sa disleksijom imaju problema da prepoznaju rimovane reči ili da ih "razdvajaju" na pojedinačne.

2. Spor razvoj govora

Deca sa disleksijom mogu da počnu da govore kasnije u odnosu na svoje vršnjake i da govore nerazgovetnije. Oni obično imaju poteškoće sa fonološkom obradom, što može negativno da utiče na njihovu sposobnost da proizvode zvuke odnosno reči koje čuju, piše parents.ru.

3. Poteškoće u čitanju

Poteškoće sa pamćenjem slova i povezivanje slova sa papira sa glasovima koji se izgovaraju su izazovi sa kojima se suočavaju deca sa disleksijom.

4. Poteškoće u praćenju više od jedne instrukcije

Mališani sa disleksijom mogu da imaju poteškoće u praćenju više od jedne instrukcije, tako da zaboravljaju delove instrukcija ili njihov redosled. Razlog tome su uglavnom problemi sa radnom memorijom i sekvencioniranjem.

5. Zabuna s rečima koje ukazuju na pravac kretanja

Reči koje ukazuju na pravac, poput levo, desno, gore, dole, mogu da budu izvor velike zabune za decu koja imaju disleksiju. To je relativno često kod ovih mališana i nastavlja se i u odraslom dobu.

6. Poteškoće sa kratkoročnim pamćenjem

Kratkoročno pamćenje može da bude problem, pa ova deca mogu da imaju poteškoća da se sete nedavno naučenih informacijama, poput imena drugara ili jednostavnih uputstava. Razlog tome je što disleksija može da utiče na radnu memoriju, koja je odgovorna i za kratkoročno skladištenje i obradu informacija.

Drugi znaci disleksije

Znaci disleksije se najčešće uoče kada dete krene u školu i fokusira se na učenje čitanja i pisanja.

Čitanje: poteškoće u čitanju reči, sporo čitanje ili stalno grešenje kada dete čita naglas

Pisanje: pisanje reči unazad ili mešanje sličnih slova

Gramatika: dete teško uči prefikse i sufikse

Pažnja: poteškoće sa koncentrisanjem, mirnim sedenjem ili slušanjem priča

Fina motorika: poteškoće sa bojenjem unutar linija ili pravljenje nespretnih pokreta četkicama

Anksioznost: dete pokazuje znake anksiozosti, posebno kada čita naglas

Stručnjaci ističu da disleksija nije odraz inteligencije, te da ovi mališani mogu da budu veoma uspešni, ali je ključno prepoznati izazove u učenju i napraviti strategiju koja će im pomoći.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

ALARM ZA UZBUNU: 7 JASNIH ZNAKOVA DA DETE TREBA KOD LOGOPEDA: Prvih 1.000 dana od rođenja deteta KLJUČNI SU ZA RAZVOJ govora  Kurir TV