Zašto vam dete traži da mu čitate isto 100 puta? Roditelje to nekad nervira, ali je stvarno važno

Postoji sasvim logično objašnjenje za ovu situaciju koja ponekad iznervira roditelje.

Shutterstock

Mnogim roditeljima je poznata situacija kada dete želi iznova da gleda jedan isti crtać ili da čita istu priču. I ono samo već zna napamet šta se sledeće dešava, ali iz nekog razloga i dalje insistira da se gleda ili čita isto "milioniti" put.

Takvo ponašanje je mnogima čudno, ponekad se roditelji i iznerviraju, ali postoji naučno objašnjenje zašto je to zapravo korisno. Evo zašto je ponavljanje važno u životu deteta.

Ponavljanje je važno za razvoj

Ponavljanje razvija dečje pamćenje i formira im sposobnost analizranja, što je osnova za dalji razvoj. Iz tog razloga se i u školama ponavljaju neke stvari jer to doprinosi intelektualnom razvoj i dugoročnom pamćenju ponavljanog.

Način da se dete podseti

Kada dete stiče neku novu veštinu, ponavljanje je način podsećanja ili utvrđivanja već stečenih veština. Na isti način, želja deteta da mu iznova čitate istu priču može da bude zbog toga što mališan želi da se podseti nekih ranije izvučenih zaključaka.

Potvrda da je bezbedno

Nije novost da su deci potrebni rituali da bi se osećala sigurno. U tom smislu, moguće je da dete koje iznova traži istu bajku ili crtać podsvesno traži nešto što će mu dati osećaj stabilnosti i sigurnosti, piše noviteroditeli.bg.

Želi da nešto dobro nauči

Psiholozi su utvrdili da da bi dete potpuno usvojilo nešto u skladu sa svojim uzrastom i nivoom razvoja, kao i da bi izvuklo neke svoje zaključke, potrebno je da barem 30 puta iznova čuje ili vidi isu stvar.

Iako vi svaki put čitate isto, iz jedne priče dete svaki put saznaje neke neove detalje i polako sklapa celinu u svojoj glavi.

Želja za pozitivnim emocijama

Priča ili crtać koji dete toliko voli u njemu budi pozitivne emocije, pa je i to ponekad razlog zašto iznova traži da gleda ili sluša to isto.

Opuštanje od anksioznosti

Osećaj predvidivosti situacije, posebno nakon što je priča već mnogo puta pročitana ili crtani odgledan bezbroj puta, pomažu detetu da se reši anksioznosti koju oseća kada mu je nešto nepoznato.

Vezanost za omiljeni lik

Ponekad dete ima svoj omiljeni lik u knjizi ili crtaću, koji toliko voli, identifikuje se sa njim ili mu se divi, da prosto želi iznova da uživa u tome.

Na kraju, iako vam je nekad sigurno muka da čitate priču hiljaditi put, budite stprljivi i pustite dete da se razvija svojim tempom kroz ponavljanje.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Šestogodišnjaci pričaju kao dvogodišnjaci zbog crtaća  Kurir televizija