Svi roditelji žele da se njihova deca razvijaju od malih nogu i odrastu u mudre i vredne ljude. Šta učiniti sa bebom da bi se to dogodilo? Sve je vrlo jednostavno! Najbolja stvar za decu je IGRA!

Evo kako roditelji mogu da se igraju sa detetom od 1. do 3. godine i koje će im aktivnosti značiti:

1. Igra sa vodom - Da biste upoznali svojstva okolnih predmeta, ponudite svom detetu razne igre sa vodom. Napunite sudoperu vodom i dodajte čamce, napravite malu rupu u poklopcu plastične flaše i pustite da teče mlaz, akvarelima napravite vodu različitih boja. A onda je možete zamrznuti u posebnim kalupima - dobićete obojene ledene figure. Igra sa vodom ne samo da razvija, već i smiruje decu.

2. Kreativne igre - Koristite sve dostupne materijale: plastelin, karton, obojeni papir, boje. Smislite različite priče ili napravite ilustracije za bajke. Od plastelina možete napraviti "prave" poslastice za igračke ili oblikovati likove iz vašeg omiljenog crtanog filma. Ova aktivnost će razviti i maštu i fine motoričke sposobnostim piše detstrana.ru.

3. Muzičke igre - Slušajte dečje pesme sa svojim mališanom, zapamtite melodije i reči, pevajte – neka dete razvija svoj sluh i glas. Radite vežbe, marširajte, savijajte se, mašite rukama ili hodajte po prostoriji u ritmu muzike, pljeskajte rukama. Na ovaj način ćete poboljšati motoričke sposobnosti i koordinaciju vaše bebe. I takođe ćete se zabaviti.

4. Sportske igre - Postavite takozvanu stazu sa preprekama kod kuće: rasporedite stolice, kocke, rasporedite lopte i sve što vam odgovara i pokažite detetu gde da korača, gde da puzi, gde da skače, a gde da gura loptu. Za ove svrhe je savršena platnena cev, kroz koju beba može puzati ili bacati loptice (takve cevi se prodaju u prodavnici dečijih igračaka).

5. Igre uloga - Igrajte se doktorom ili kupujte sa svojim mališanom, odglumite scene iz omiljenih bajki ili crtanih filmova. Koristeći dostupne materijale, napravite kostim ili njegove elemente. Portretirajte različite likove, izmišljajući svoje priče: možete tražiti blago u stanu ili ploviti po morima, možete spasiti bolesno mladunče medveda ili tražiti majku izgubljenog slona. Ili možete ispeći pravu pitu od jabuka i proslaviti rođendan lutke postavljanjem prelepog svečanog stola. Takve igre pomažu detetu da nauči pravila ponašanja u određenim situacijama (u ordinaciji, u transportu i sl.), a savršeno razvijaju maštu i veštine komunikacije.

BONUS VIDEO:

(Yumama/T.A.S.)