Dete se brčka u kadici i dok mu dodajete gumene patkice, primećujete da je zgrabilo sapun i ubacilo ga u usta, ili je to učinilo sa punim rukama sapunice. Šta može da se desi ako dete tokom kupanja pojede malo sapuna? Najčešće ništa opasno, najvažnije je da budete ovde oprezni da ne dođe do gušenja prilikom gutanja.

Ako pojede sapun dete može ima napade povraćanja ili dijareje, koji nestaju u roku od 24 sata. Ako su roditelji veoma zabrinuti za svoju bebu, možete pozvati hitnu pomoć.

Zašto deca jedu sapun, teško je odgovoriti. To se obično dešava zbog radoznalosti kada pokušavamo da istražimo svet oko nas. Ako mala količina sapuna uđe u telo deteta, neće se dogoditi ništa strašno. Ali i dalje morate da posetite svog lokalnog pedijatra radi dodatnog pregleda deteta.

Koje su moguće neprijatne reakcije ako dete pojede malo sapuna?

Pojavljuje se oštar bol u stomaku deteta, javljaju se mučnina i povraćanje, moguća je dijareja, nadimanje i pojačano stvaranje gasova.

Ako je dete pojelo malo sapuna, u ovoj situaciji ne možete paničiti i grditi bebu. Možete pozvati hitnu pomoć kako bi vaše dete pregledali specijalisti. Preko telefona, lekari će vam reći o neophodnim radnjama za pomoć bebi.

Obično beba koja proguta komad sapuna počinje da povraća. Ako se to ne dogodi, možete veštački izazvati gag refleks. Da biste to uradili, lagano pritisnite na koren jezika pomoću kašičice ili čistih prstiju. Kada dete povraća, važno je da ga hidrirate i date mu vodu, ali polako na kašičicu, ne u krupnim gutljajima.

Napadi dijareje koji su počeli jer je dete pojelo komadić sapuna obično se završavaju brzo. Ali česta retka stolica je opasna za decu mlađu od dve godine zbog moguće dehidracije. Ako dete ima upornu dijareju i ne pije dovoljno tečnosti, odmah se obratite lekaru. Nije preporučljivo samostalno uzimati lekove. Da bi se olakšalo i ubrzalo čišćenje tela deteta, bebi se može prepisati određena terapija. Ali lekove treba dati detetu nakon konsultacije sa lekarom u skladu sa odobrenom normom. Bebi je potrebno i dosta tečnosti, česte šetnje na svežem vazduhu, redovno provetravanje sobe i zdrav san.

Napomena: Ako vam se dogodi ovakva situacija, neophodno je da se konsultujete sa pedijatrom.

BONUS VIDEO: 

Agresivno ponašanje deteta sa autizmom TikTok/ super_solo_mon

  (Yumama/T.A.S.)