Jutros sam videla da su čizme mog sina ponovo na pogrešnim nogama. Ima dve godine i insistira da se oblači sam, baš kao i njegova starija sestra. Ipak, njegova desna gumena čizma često završi na levoj nozi, a leva na desnoj. Iako mu uvek kaže da zamenimo, izuvam ga, dok on bezvoljno daje nogu, nekad plače, i ne da da mu pomognem da se sam obuje, sada sam odlučila da postupim drugačije.

Odlučila sam da to pustim svoje dete da nosi čizme na pogrešnim nogama. Prepuštanje kontrole u ​​ovoj oblasti dovodi do pregršt dobrih stvari koje može da nauči:

1. Neuspeh donosi rast
Moja deca će ponekad propasti u životu. Pašće ispit, pašće u nekim životnim odlukama i popuštaće pritiscima vršnjaka kada je to važno. Znam ovo jer svi ne uspevamo. Postavljamo ciljeve u karijeri i ne uspevamo da ih ostvarimo. Postavljamo životne ciljeve i dolazimo kratko. Držimo se relacionih nada koje samo razočaravaju.

Tajna iza svega ovog neuspeha je da naši najveći neuspesi često dovode do naših najvećih sezona rasta. Kada sam prvi put paola na vozačkom ispitu, postala sam majstor paralelnog parkiranja za drugo polaganje. Kada sam pala na prvom pismenom ispitu u petom razredu, učila sam mnogo više za sledeći. Kada nisam uspela da se prema prijateljici ophodim sa ljubaznošću i poštovanjem, potpuno sam promenila svoju perspektivu i počela da se odnosim prema njoj bolje. Svi ovi neuspesi su mi pomogli da rastem kao osoba.

Čizme mog sina na pogrešnim nogama možda neće doneti isti nivo životne transformacije, ali jednostavno dozvoljavanje da pokuša i ne uspe ga gura ka zrelijem životu.

2. Greške mog deteta me ne definišu
Prečesto dozvoljavamo da uspeh ili neuspeh naše dece određuju našu vrednost kao roditelja. Vidim to dok posmatram mladu mamu koja je postiđena energičnim ponašanjem svoje trogodišnje ćerke. Ona se obilno izvinjava i rano napušta zabavu, očigledno užasnuta što svi moraju da osuđuju njeno roditeljstvo.

Vidim to u majci 16-godišnjeg dečaka koji eksperimentiše sa alkoholom. Odgajala ga je najbolje što je mogla, i kako on razvija sopstveni odnos sa pićem, ona se plaši da je njegovo eksperimentisanje odraz njenog roditeljstva. Štaviše, ona se plaši da je dublje od ovoga. Možda je njegovo ponašanje odraz njenih mana

Iako je moguće da naša ravnodušnost ili nedostatak discipline dovedu do negativnog ponašanja naše dece, sasvim je moguće da smo uradili najbolje što smo mogli, a ona jednostavno rastu u sopstvenoj koži. Ne treba da se definišemo ponašanjem naše dece.

3. Neke lekcije se moraju naučiti na teži način
Teže je hodati kada su vam cipele na pogrešnim nogama. Probajte. Deo razloga što dozvoljavam Kejlebu da šeta dvorištem na ovaj način je taj što verujem da će na kraju naučiti da se njegove čizme bolje osećaju kada su pravilno obuvene. Češće pada. I uči kako se oseća kada obuje čizme na pogrešnim nogama pre nego što izađemo kroz vrata, a ovo je napredak. Nikada neće naučiti da ih pravilno obuče ako mu ih majka stavlja iznova.

Da li postoji oblast u kojoj se borite da gledate kako vaše dete ne uspeva? Možda je vreme da uđete i ponudite reč uputstva. Ovo je naš posao kao roditelja. Ali možda je to jedna od onih prilika da ga jednostavno pustite da nauči lekciju na teži način.

4. Ponosna sam na njegov trud
Poslednji razlog zbog kojeg ne preobuvam njegove čizme je da mu dam do znanja da sam ponosan na velikog dečaka koji on postaje. Ako skočim da ispravim njegovu grešku svaki put kada je napravi, saopštavam da njegov trud nije bio dovoljno dobar.

Iako postoje trenuci kada bezbednost i opšte dobro naše dece zahtevaju intervenciju, postoje i trenuci kada je nesavršeno najbolje ostaviti na miru. Kejleb je ponosan na svoju sposobnost da uđe u svoje čizme, a ja mu dozvoljavam da to u potpunosti prihvati." - portal Parent.com.

BONUS VIDEO:

Trik za ustajanje iz kreveta posle carskog TikTok/the360mama

(Yumama/T.A.S.)