Nije ništa strašno ako ponekad popustite pod pritiskom i umorom, pa viknete na dete kada uradi nešto što vas iznervira. Međutim, vikanje mnogim roditeljima prelazi u naviku i čini im se da ne uspevaju da se iskontrolišu, koliko god bi to želeli.

Najpre, treba reći da vikanje nije uvek loše. Ako dete pokušava da gurne olovku u utičnicu, a vi ste na drugom kraju sobe, naravno da ćete viknuti i tako pokušati da ga zaustavite, dok prelazite razdaljinu koja je potrebna da dođete do mališana. Prosto, to je refleksna reakcija.

Međutim, ako nastavite da vičete na dete i kada prestane da radi to što je u određenom momentu bilo loše, onda vikanje postaje nepotrebno i može čak i da naškodi detetu, piše parentingforbrain.com.

Tipovi vikanja koje treba da izbegavate

Vikanje usled iscrpljenosti – podižete ton na dete kada ste pod stresom, iscrpljeni, frustrirani.

Vikanje iz besa – agresivno vikanje u kojem vređate dete, verbalna agresija.

Prvi razlog zašto treba da prestanete da vičete na dete je taj što se i vi osećate loše posle toga. Osim toga, nije ni efikasno, jer da jeste, ne biste morali svakodnevno da vičete.

Kako da prestanete da vičete na dete

Objavite svoju odluku

Ako ste shvatili zašto je vikanje loše i želite napravite promenu, najbolje je da to saopštite svojoj porodici, kako biste dobili podršku. Razgovarajte o važnosti komunikacije i zatražite od cele porodice da ubuduće pokazuju međusobno poštovanje.

Izgradite jaku vezu

Kada imate dobar odnos sa detetom, njemu će prirodno biti važne stvari koje su i vama važne. To znači i da će imati motivaciju da se lepo ponaša, a da vi ne morate da ga terate ili vičete na njega.

Izgradnja čvrste veze sa detetom znači da prioritet stavljate na vaš odnos, ne na trenutne ishode poput ocena, poslušnosti i slično. To ne znači da detetu bude sve dozvoljeno, već da ga strpljivo učite, umesto da zahtevate da se u trenutku pokori svemu što kažete.

Kada je prioritet učenje, a ne trenutni rezultati, dete shvata da imate dobre namere i da ulažete strpljenje i ljubav da ga nečemu podučite.

Brinite o sebi

Roditejli ponekad viču na decu jer su umorni, ali imajte na umu da je san najbolji način da budete smiren roditelj. Prosto, kada ste odmorniji donosite bolje odluke, ne reagujete ishitreno.

Pomoći će i da svakodnevno izdvojite po nekoliko minuta da radite nešto što vas opušta, šta god da je to.

Takođe, važno je da prepoznate kada vam se bes ili frustracija nakupljaju, kako biste sprečili da stvari izmaknu kontroli.

Pokažite bolje načine iskazivanja besa

Budite dobar uzor emocionalne regulacije svom detetu i pokažite mu da vikanje i agresija nisu jedini način da se iskaže neslaganje. Sledeći put kad primetite da se emocije intenziviraju, napravite pauzu i duboko udahnite. Zatim, naglas imenujte negativne emocije koje imate.

"Osećam da se bližim tački pucanja. Ako budem morala još jednom da te podsetim šta treba da uradiš, možda ću izgubiti kontrolu i početi da vičem, a to nijedno od nas ne želi. Možeš li da nam pomogneš da izbegnemo to tako što ćeš uraditi to što treba?"

Greške se dešavaju

Potrebno je vreme da u potpunosti izbacite naviku da vičete na dete. Ako se desi da imate loš dan i ipak vičete na mališana, izvinite se i prodiskutujte o tome kako možete da sprečite da se tako nešto ponovo desi.

Ovakav pristup će rešiti situaciju i omogućiti zdravu i otvorenu komunikaciju između vas i deteta.

BONUS VIDEO:

VASPITANJE BATINAMA NEDOPUSTIVO! Srbi misle da je NORMALNO TUĆI decu, a zapravo je to OGROMAN PROBLEM (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)