Izgled deteta zavisi od genetike koju dete "dobije", tako da od toga zavisi da li će ličiti više na mamu ili na tatu. Neke stvari mogu čak i da "preskoče" jednu generaciju, tako da beba zapravo nešto nasledi od bake ili deke – na primer, levorukost.

Neke manje očigledne stvari dete, međutim, nasleđuje isključivo od majke, a evo o čemu je reč.

1. Metabolizam

Postoje dve vrste masnog tkiva u organizmu – braon i belo, od čega je ovo drugo prilično štetno. Belo masno tkivo doprinosi razvoju gojaznosti i brojnih bolesti, a dete ga nasleđuje od oca. Braon masno tkivo je, međutim, odgovorno za metabolizam i održavanje optimalne telesne težine, a dete ga nasleđuje isključivo od majke, piše wday.ru.

2. Raspoloženje i fokus na detalje

Ukoliko je majka imala prilično nizak nivo serotinina tokom života, i dete će najverovatnije imati isti problem. Inače, serotonin je hemijska supstanca u mozgu koja je odgovorna za dobro raspoloženje i sposobnost da se fokusiramo na detalje.

3. Starenje

Kako će dete stariti kada odraste, takođe zavisi od njegove majke. Naime, u načinu na koji starimo ulogu igra akumulirana šteta u mitohondrijskoj DNK i genima koji su u njoj kodirani. Dete već na rođenju nasleđuje to od majke, a a što više postoji mtDNK mutacija, ranije će se pojaviti seda kosa, bore na licu i drugi znaci starenja. Naravno, tome može da doprinese i šteta koja se akumulira tokom života, odnosno tu dakle dodatni uticaj imaju spoljašnji faktori.

4. Promene raspoloženja

Majka je takođe odgovorna i za emocionalno stanje deteta. Deo mozga koji se naziva kortikolimbički sistem, devojčice često nasleđuju od roditelja, dok sinovi to retko nasleđuju.

Ovaj deo mozga je odgovoran za emocionalnost, promene raspoloženje i predispoziciju za depresiju.

5. Pamćenje i podložnost Alchajmerovoj bolesti

Ranije su naučnici smatrali da nije jedan roditelj odgovoran za predispoziciju ka Alchajmerovoj bolesti, već da su to čitave generacije. Međutim, analizirajući porodične istorije, studija objavljena u časopisu Biological Psychiatry pokazala je da genetski rizik zavisi isključivo od majke.

Deca od majke nasleđuju sposobnost pamćenja, ali i predispoziciju ka Alchajmerovoj bolesti.

BONUS VIDEO:

NA ULTRAZVUKU SE VIDELO NEŠTO NEOBIČNO! Sve vreme su bile zagrljene, a na porođaju je babica odmah uzela telefon da ih slika! Instagram

(Yumama/N. Z.)