Svi roditelji žele da im deca odrastaju u srećne, uspešne i pametne ljude. Kako objašnjavaju stručnjaci, roditelji se često pitaju koliko je njihovo dete inteligentnoi kako da prepoznaju da li su na neki način darovitiji od svojih vršnjaka.

Iako znaci kao što su velika radoznalost, odlične ocene, rano čitanje i dobro pamćenje mogu biti neki od glavnih znakova natprosečne inteligencije kod deteta, postoje i neki suptilniji simptomi koje velika većina roditelja ne zna da prepozna, piše Index.hr.

Jedan od ovih znakova je teškoća u slaganju sa drugom decom. Iako na prvi pogled zvuči kontradiktorno, stručnjaci kažu da za natprosečno inteligentno dete može biti veoma frustrirajuće druženje sa vršnjacima jer često ne može da razume zašto druga deca ne mogu da ga prate.

Takođe, brojna istraživanja na ovu temu otkrila su da darovita deca mogu biti osetljivija od svojih vršnjaka, pa se lakše uznemiravaju ili rastužuju kada ih vršnjaci izostave iz određene aktivnosti ili ih kojim slučajem zadirkuju.

(Yumama/Index.hr)

BONUS VIDEO:

KOLIKO JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ZAPRAVO OPASNA? Kljajić: Nećemo moći da razaznamo istinu od laži! Srbija preuzela prvi korak Kurir televizija