Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI USPEH DETETA MOŽE DA SE PREDVIDI MESECOM ROĐENJA: Stručnjaci smatraju da su pojedini mališani napredniji od drugih

Stručnjaci su pokušali da otkriju postoji li veza između meseca rođenja deteta i njegovog akademskog uspeha.

 Naočare, dečak, učenje Izvor: Shutterstock

Iako su trud, rad, marljivost i upornost ključni za uspeh, ali čini se da i mesec rođenja deteta može da igra važnu ulogu. Podaci koje je prikupio Atom Lrning otkrili su da će deca rođena u novembru najverovatnije biti uspešna u osnovnoj školi, dok ih ona rođena u julu najsporije sustižu.

Rezultati su dobijeni analizom 5000 učenika 6. razreda, kojom su stručnjaci pokušali da otkriju postoji li veza između meseca rođenja deteta i njegovog akademskog uspeha.

Istraživači su došli do podatka da su deca rođena u jesen obično bolja od svojih vršnjaka kad je obrazovanje u pitanju, dok se ona rođena tokom letnjih meseci bore da nadoknade tu razliku. Međutim, deca rođena u junu pokazala su se kao izuzetak od ovog pravila, jer su imala osmi najviši rezultat i svrstala se ispred dece rođene u martu i maju.

 Dete, čitanje, učenje, disleksija
Devojčica sa disleksijom pokušava da čita
Izvor: Shutterstock

Akademski uspeh meren je na temelju rezultata iz matematike, engleskog, prirodnih nauka, verbalnog i neverbalnog rasuđivanja.

"Deca rođena kasnije u akademskoj godini imaju manje vremena za razvoj vokabulara, vežbanje društvenih veština ili jednostavno upoznavanje sveta. To može da utiče na njihovo prilagođavanje na osnovnu školu, zbog čega malo zaostaju za drugarima iz razreda", objasnila je Ana Masterson iz Atom Lrninga.

"Prolećne bebe zaostaju za decom rođenom u junu, ali roditelji ne bi trebalo da paniče. Svakom detetu treba pružiti odgovarajuću vrstu podrške za njegove individualne potrebe i napredak neće izostati", zaključila je.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica