Ukoliko planirate da upišete dete na kurs stranog jezika, važno je da znate u kojem uzrstu najviše mogu da nauče.

Najlakši način za savladavanje gramatike stranog jezika je u detinjstvu i adolescenciji. Američki naučnici su otkrili da oni koji su počeli da uče pre desete godine imaju najveće šanse da nauče strani jezik na maternjem nivou. Studija stručnjaka iz Centra za neuro i kognitivne nauke na Masačusetskom institutu za tehnologiju (MIT) objavljena je u časopisu "Cognition".

Za analizu informacija prikupljenih od 670 hiljada volontera različitih nacionalnosti i uzrasta razvijen je kompjuterski model. Ispitanici su u upitnicima naveli uzrast, koliko godina uče strani jezik i uradili test iz gramatike. Prosečna starost učesnika studije bila je od 20 do 30 godina, najmlađi je imao 10 godina, najstariji 70 godina.

Istraživanje je pokazalo da se gramatika stranog jezika najbolje uči u detinjstvu i adolescenciji. Posle 18. godine ostaje sposobnost brzog učenja, ali je teže dostići maternji nivo koji se može postići ako dete počne da uči jezik pre 10. godine.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

MATERNJI JEZIK - TEŽI OD STRANOG? Milica Rabrenović za Kurir TV o tome Zašto je maturantima SRPSKI JEZIK NAJSLABIJA TAČKA? Kurir TV