Sve majke i očevi žele da njihovo dete raste uspešno i srećno. Da bi to učinili, roditelji pribegavaju različitim metodama vaspitavanja. U svakoj zemlji, u skladu sa tradicijom i kulturom, postoje određeni principi odgajanja dece, a evo koju neobičnu tehniku koriste mame iz JužneKoreje.

Šta je "nunči"

Roditelji u ovoj zemlji imaju tajnu tehniku koja se zove "nunči". To znači sposobnost da osećate i razumete druge ljude, da budete dobar slušalac. Ovo uopšte nije sinonim za empatiju koja ponekad može biti zloupotrebljena ili se možemo istrošiti zbog stalnog proživljavanja tuđih osećanja. "Nunči" se odnosi na sistem koji se koristi sa najvećom mudrošću i jasnoćom misli.

Od treće godine, deca u Južnoj Koreji se uče da razmišljaju o svojim postupcima pre nego što nešto urade. Ako, na primer, dete istrči na put ne gledajući boju semafora, roditelj će mu odmah postaviti pitanje: "Gde ti je nunčija?". Tako on jasno stavlja do znanja da dete nije razmišljalo pre nego što je počinilo takav čin, pa je zato pogrešilo.

Prednosti "nunči" tehnike

"Nunči" omogućava detetu da shvati da se svet ne vrti oko njega. Na primer, ako majka iz Južne Koreje stane sa svojim detetom u dugački red, a ono počne da kuka i prigovara, žena će predložiti detetu da pogleda okolo i razmisli. Ona će objasniti da svi ljudi takođe čekaju i trpe, tako da dete treba da uključite svoje "nunčije" i čeka u tišini.

Ovaj sistem se uči čak i u školi. Učitelji dozvoljavaju deci da postavljaju pitanja, ali im daju najnejasnije odgovore kako bi dete samo umom moglo da donese pravu odluku. Tako se trenira znanje o "nunčijima".

Dakle, tehnika vam omogućava da što je moguće osetljivije slušate ljude oko sebe i analizirate sve što se dešava oko vas. Veruje se da "nunči" omogućava Korejcima da odgajaju srećnu i uspešnu decu.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

vaspitanje sina za dobrog muža Tiktok/thatlawyermomlife