Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 kratka saveta za roditelje: Kako da naučite dete da vozi bicikl

Vožnja bicikla je važna stepenica u razvoju mališana. Evo kako da mu pomognete da je savlada na pravi način...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Nema starosne granice kad dete treba da nauči da vozi bicikl na dva točka. U zavisnosti od spretnosti, zrelosti, koliko često je u prilici da vozi bicikl, vašeg stava (koji se uvek prenosi na dete), neki će ovu veštinu savladati ranije a neki kasnije. 

Kada savlada bicikl sa četiri točka, a zatim i bicikl sa pomoćnim točkićima, vreme je za "pravi" bicikl. 

Povezane vesti

Preporučljivo je da roditelji puste decu da sami savladavaju tehniku okretanja pedala, već prilikom vožnje bicikla na tri točka. To će im omogućiti da brže i lakše pređu na savladavanje bicikla sa dva točka. Podrazumeva se da je poželjno da dete podučavate na ravnom terenu, bez mnogo saobraćaja i gužve. 

Pokažite detetu kako da započne vožnju

Dok se jednom nogom oslanja o tlo, drugom treba da pritisne pedalu i da krene. Nemojte bicikl gurati ili vući. Pridržavajte zadnji deo sedišta, kako dete ne bi palo. Nemojte ga puštati ukoliko vas dete moli da to ne učinite ili ga varati (na primer, pustite ga jer ste vi ubeđeni da ono to neće osetiti). Naprotiv, važno je da dete stekne poverenje da ćete ga pridržavati, 

Bezbedonosne mere

Sastavni deo učenja vožnje bicikla jeste da naučite dete da nikada ne vozi blizu ulice, tj. da vozi isključivo na mestima gde je bezbedno, da nosi kacigu, da bude obazrivo prema drugima, da zbog svoje ali i tuđe bezbednosti ne vozi prebrzo. Podrazumeva se da će ono voziti uz vaš nadzor i kontrolu ali sa ovakvom vrstom upozorenja važno je da počnete na vreme.

sve dok se ono ne oseti dovoljno sigurno da može da vozi bez vas. Tek kada osetite da dete samostalno vozi, nemojte ga više pridržavati. 

Nemojte vikati na dete kad pogreši ili padne sa bicikla

Idealno je da vaša reakcija bude radost što uči novu veštinu. Pokažite svojim ponašanjem da je to korak napred u njegovom odrastanju, kako bi se pojačao dečiji osećaj važnosti.

Kontrolišite svoj strah ukoliko dete padne

Upravo strah od pada sprečava decu da vožnju biciklom savladaju veoma brzo. Zato, najpre vi budite svesni sopstvenog ponašanja koje se prenosi na dete.

Kad je detetu dosadno, roditelji bi trebalo da...

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica