Da li deci treba dozvoliti crtane filmove? Naravno da da - svi smo ih gledali tokom odrastanja i uživali, ali važno je da to ne bude ceo dan, da vreme gledanja bude ograničeno, kao i da za neke crtaće treba ispoštovati starosnu granicu.

Porodični psiholog Marina Lakumba ističe koje crtane filmove ne treba prikazivati deci mlađoj od 5 godina jer ne mogu određene stavri da razumeju i mogu ih pogrešno prihvatiti i usvojiti:

1. Pepa prase: podstiče loše ponašanje

Animatori se nisu baš mučili kada su smišljali likove. Glavna junakinja je nacrtana u jednom od londonskih pabova za par minuta bukvalno na kolenu. Ispostavilo se da je to prilično primitivno stvorenje sa glavom u obliku fena i štapića. Odrasla osoba neće odmah moći da pogodi da je to svinja kada je vidi. Pored neatraktivnog izgleda, Pepa pokazuje loše ponašanje koje deca rado kopiraju. Nerazuman smeh nakon svakog izdanja, nepoštovanje prema ocu porodice (svinja stalno naziva tatu glupim), napadi besa i plakanja kod njenog brata Džordža - takvo ponašanje može kopirati vaša beba.

2. "Maša i medved": podstiče sebičnost

Animirana serija o svakodnevnom životu bivšeg cirkuskog medveda i nemirne devojčice takođe se našla na listi zabranjenih crtanih filmova. Maša veruje da bi svet trebalo da se vrti samo oko nje, a druge uopšte ne primećuje. U svakoj seriji, junakinja ne radi ništa osim šale i vređa svog prijatelja. Sve podvale ostaju nekažnjene.

"Najgora stvar", kaže porodični psiholog Marina Jakuba, "je što Maša pokazuje ravnodušnost prema drugima, nema simpatije ni za jednog od likova." Dakle, ovaj crtani film može se gledati samo u prisustvu odrasle osobe koja će objasniti da je bahatost daleko od sreće.

3. "Sunđer Bob Kockalone" - čini svest primitivnom

Ako želite da vaše dete zaboravi kako da razmišlja i analizira, onda će vam Sunđer Bob Kockalone pomoći. Štaviše, ova činjenica je eksperimentalno dokazana. Američki istraživači iz države Virdžinija su nekoliko dana prikazivali predškolcima nekoliko epizoda iz života stanovnika Koralova, a nakon gledanja zamolili su decu da reše elementarne logičke zagonetke. Čak su i sposobna deca imala poteškoća sa odgovorima. Istovremeno, mališani su postali uzbuđeni i hiperaktivni. Junaci popularne animirane serije često pokazuju probleme sa inteligencijom. Setite se samo primitivne horor priče o ružnom mekušcu, od čijeg pogleda su svi umrli. Priču je ispričao Bobov najbolji prijatelj, morska zvezda Patrik. Ponašanje ovog dvojca je zbunjujuće: udaraju se po glavi, bacaju slatkiše, stalno nešto lome.

4. "Vinks": kult izgleda

Animirana serija o svakodnevnom životu mladih vila nije baš preporučljiva za najmlađu publiku. "Ovde ima mnogo likova koje petogodišnje dete sigurno neće razumeti", tvrdi psiholog. "Svetle slike se takođe teško percipiraju. U idealnom slučaju, kada animirani dečiji film sadrži pet osnovnih boja."

A šta mogu naučiti od glavnih junaka? Oblačite se, šminkati se, pravite zabave i borite se sa čudovištima. Važno je da crtani filmovi pomažu da se razumeju različite životne situacije, da dete savlada neke veštine, gleda sebe spolja.

5. "Monster High School": treba da odrasteš

Ovaj crtani film ima starosnu granicu od 6+, ali svetla čudovišta privlače pažnju dece, posebno devojčica. Serija se često prikazuje na dečijim kanalima. Na primer, lutkarski vukodlaci, vampiri i drugi zli duhovi glavni su likovi. U mladosti je toliko važno verovati u svetla i iskrena osećanja, pravu ljubav i prijateljstvo. Da, u nekim serijama ima poučnih napomena: čudovišta su marljiva u učenju, pokušavaju da pomognu jedni drugima u teškim trenucima, ali je ipak bolje zaštititi decu od gledanja takvih crtaća. Neka prvo odrastu.

Psihološkinja objašnjava da do 2-3 godine, vredi potpuno zaštititi dete od TV-a, onda bi trebalo da dozvolite bebi da gleda crtane filmove ne više od sat vremena dnevno sa dugim pauzama. Pre spavanja, bolje je pročitati knjigu, jer će nakon bilo koje animacije dete biti uzbuđeno i neće moći mirno da spava.

(Yumama)