Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KO JE ZGUŽVAO PLASTIČNU FLAŠU NA VRUĆINI: Izvedite ovaj eksperiment sa mališanima, ne košta ništa, a mnogo će naučiti

Zašto se flaša na vrućini "zgužvala" - ovaj jednostavan ekepriment će mališanima pomoći da bolje shvate šta je toplota i šta su prirodni zakoni.

 shutterstock_1679128663.jpg Izvor: Shutterstock

Zašto često ovih dana vidimo plastične flaše dopola ispijene vode, koje su se zatim izvitoperile i zgužvale kao da je to neko namerno učinio -  ovaj jednostavan ekepriment će mališanima pomoći da bolje shvate šta je toplota i šta su prirodni zakoni. Plastična flaša se leti nekim neopisivim procesom "izduva"  i zgužva, a da je niko nije ni dotakao. Nije u pitanju magija već fizički zakoni - izvedite sa decom eksperiment da bi razumeli šta se zbiva!

Sve što vam je potrebno za ovaj eksperiment jesu voda, led, plastična flaša, levak, termos sa toplom vodom i široka činija.

Stavite plastičnu flašu u široku posudu i sipajte u nju toplu vodu (ne treba do vrha) pomoću levka pa sačekajte nekoliko sekundi, a zatim čvrsto zatvorite flašu njenim plastičnim čepom. Zatim sipajte kockice leda u činiju i u to spustite flašu. Prelijte flašu hladnom vodom, pa kroz par minuta izvadite flašu iz činije sa ledom i hladnom vodom. Posmatrajte sa mališanima šta se dešava.

 shutterstock_252414724.jpg Izvor: Shutterstock

Topla voda je zagrejala vazduh u boci. Mnoge supstance i tela se šire kada se zagrevaju. Ovaj proces je posebno jak kod vazduha i drugih gasova. Molekuli vazduha se kreću mnogo brže na toploti nego na hladnoći i počinju da se "guraju" i prave rastojanje između njih. Topli vazduh se širi i zauzima mnogo više prostora od hladnog vazduha. Vazduh počinje da vriši pritisak na zidove boce. Ovaj proces se dešava i sa spoljašnje strane boce - na početku vazduh spolja ima istu snagu kao onaj unutar boce. U toplom vazduhu unutar boce ima manje vazduha, ali on sa većom snagom udara u zid boce. Za to vreme kocke leda i hladna voda hlade vazduh u boci, pri čemu on gubi snagu i usporava se. Kao rezultat, postepeno, pritisak spolja se povećava i sabija, tj. gužva, bocu. Boca dobija izgled kao da je neko džinovskom šakom stisnuo i zlomio.


BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:02
Zajednički eksperimenti u misiji satelita Smajl
Izvor: Kineska medijska grupacija
Izvor: Kineska medijska grupacija

Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica