Prirodno je da deca traže interakciju sa odraslima i sa drugom decom - to je znak da se normalno razvijaju. Međutim, dete nema uvek priliku da se igra sa drugima ili je ponekad roditeljiama potreban predah ili da obave neki kućni posao, zato je važno da dete nauči kako da se igra samostalno.

Sposobnost da se dete ne dosađuje kada je samo, već da uroni u svet sopstvenih misli i fantazija je korisna veština koja će dobro doći ne samo u detinjstvu, već i u odraslom dobu.

Recimo da imate jedino dete koje iz nekog razloga ostaje kod kuće, a vi morate da radite od kuće ili da raspremite kuću. Ako ne zna da se igra sam, onda možete zaboraviti na posao - čekaju vas kuknjave, "mama, igraj se sa mnom", zahtevni crtani filmovi i stalno cimanje.

Zbog toga je važno da detetu pokažete kako da se samo igra, a evo nekoliko saveta koji će pomoći:

1. Dajte primer

Deca uvek gledaju šta odrasli rade i pokušavaju da imitiraju. Ponašajte se kao uzor: smestite dete sa njegovim igračkama za sto pored sebe - i bavite se svojim poslom. Pokušajte da se ne mešate u ono što on radi i ne dozvolite mu da vam odvuče pažnju od onoga što radite. Ne očekujte da će sve odmah proći, ali malo po malo dete će početi da se ponaša samostalnije.

2. Ne nasedajte na provokacije

Deca uvek zahtevaju pažnju na sebe. Pošto nije u stanju da se samostalno zabavi i oseća da vama nešto drugo okupira pažnju, dete može da počne da plače ili da izazove bes. Ako vidite da je ovo samo demonstrativno ponašanje, čija je svrha da privuče pažnju, pokušajte, ma koliko to bilo teško, da ostanete mirni i smireni. Postepeno će uspeti, glavna stvar je verovati.

3. Stavite odgovornost na dete

Objasnite mu da je igra njegova puna odgovornost, samo on odlučuje kako, šta i koliko će se igrati. Ne dozvolite sebi da se mešate, čak i ako to zaista želite. Naravno, morate postaviti pravila - na primer, ne možete nešto da uzmete ili da se popnete negde - ali za ostalo, neka se zabavi.

4. Podmićivanje neće škoditi

Da biste podstakli detetu želju da se uroni u samostalnu igru, možete mu kupiti neke nove igračke. I takođe srediti njegov prostor za igru. Malo je verovatno da će takav pristup izazvati otpor kod deteta.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Plesan u igračkama TikTok/thegentlemommy