Sport je izuzetno važna i zdrava aktivnost za decu. Oni na taj način razvijaju svoje telo, um, osećaj zajedništva, samopouzdanje i takmičarski duh, ali koliko to sve nosi stresa za dete?

Istraživanje rađeno na 11.000 dece između 9 i 13 godina pokazalo je da ona deca koja se bave timskim sportovima poput fudbala ili košarke imaju manju dozu stresa i anksioznosti u odnosu na onu decu koja se nisu bavila sportom.

Međutim, deca koja su se isključivo bavila indivdualnim sportovima poput gimnastike, tenisa i rvanja imala su 15 odsto veću verovatnoću da će razviti stres i anksioznost nego deca koja se nisu bavila nikakvim sportom, pokazalo je istraživanje.

Deca, igra, napolj
Shutterstock Deca se igraju

Zašto su individualni sportovi stresniji?

Stručnjaci su to protumačili tako što timsko takmičenje jača zajedništvo i uliva zdravu dozu takmičarskog duha i motivacije, dok individualni sportovi mogu uzrokovati veću anksioznost zbog pritiska samostalnog takmičenja.

Kod takmičara u individualnim sportovima postoji i potencijalno negativan uticaj na mentalno zdravlje, što može biti posledica toga što se mladi suočavaju sa značajnim stresom kada nastupaju pred publikom i imaju strah od drugih koji ocenjuju njihov izgled i nastup, kažu istraživači.

Stručnjaci su takođe potvrdili da su potrebna dodatna istraživanja na ovu temu.

(Yumama)