Ako i vaše dete ove jeseni očekuje polazak u školu, sigurno ste uzbuđeni ali se pitate i kako dete pripremiti za testiranje, ali i sam polazak. Vesna Radonjić, pedagog OŠ "Kralj Petar Prvi" je za Mondo otkrila sve što roditelje buni.

Polazak u školu je jedna od najvećih promena za svako dete, a baš zbog toga što su roditelji svesni veličine te stvari, često osete strah i nesigurnost.

"Prvi susret deteta i roditelja sa školom je najčešće testiranje dece za upis u školu koje predstavlja deo procedure za upis. Testiranje se sastoji od razgovora sa pedagogom ili psihologom i ima za cilj procenu detetove zrelosti za polazak u školu", kaže Vesna Radonić.

Kako izgleda testiranje za upis u prvi razred?

Testiranje obično traje između 30 i 40 minuta, i u većini škola početak razgovora obavlja se u prisustvu roditelja, da bi dete imalo priliku da se malo opusti i oslobodi.

"Dok se od roditelja uzimaju neke osnovne informacije o razvoju deteta, dete najčešće dobija neki zadatak, na primer da nešto nacrta. Neretko se dešava da se i dete aktivno uključuje u razgovor, dopunjuje ili ispravlja roditelja, što ponekad doprinosi i stvaranju opuštenije atmosfere. Nakon upoznavanja i opuštanja atmosfere, roditelj se zamoli da sačeka ispred kancelarije, a dete ostaje sa psihologom/pedagogom i nastavlja se razgovor. Ukoliko početna faza razgovora prodje bez tenzije, dete obično bez problema ostaje samo u prostoriji sa pedagogom ili psihologom i nastavlja razgovor."

Šta se dešava ako dete ima toliku tremu da odbije da sarađuje sa pedagogom ili psihologom, ili je vrlo uznemireno, rasplače se? Da li se onda može pomeriti testiranje za neki drugi dan?

"Ukoliko se desi da dete bude uznemireno i reaguje plačem ili negodovanjem prilikom odvajanja, što se ređe dešava, ne vrši se pritisak na dete da se dalje obavlja razgovor, već se ono polako oslobadja (ponekad se ostave odškrinuta vrata da dete vidi da roditelj sedi ispred kancelarije i sl.) U retkim slučajevima, testiranje se pomera za neki drugi dan, a roditelju se daju saveti kao da pripremi dete za razgvor", objašnjava pedagog Vesna Radonić.

Škola, deca
Shutterstock 

Testiranje nije dramatično, evo šta se ispituje

Prilikom testiranja ispituje se zrelost deteta za polazak u školu.

Kroz različita pitanja i ponašanje deteta prilikom ispitivanja procenjuje se nekoliko aspekata te zrelosti: emotivna, socijalna, kognitivna i fizička zrelost.

"Emotivna zrelost pokazuje koliko je dete samostalno i spremno da ispunjava školske obaveze.

Kroz razgovor sa roditeljima i detetom donose se zaključci o tome koliko je dete sposobno da kontroliše svoje emocije, da odlaže zadovoljstvo, da završava ono što je započelo, da rešava konflikte na prihvatljiv način, da podnosi neuspeh… Sve ovo su takodje pokazatelji emotivne zrelosti deteta.

Socijalna zrelost deteta odnosi se na to koliko je dete spremno da prihvati odredjena pravila ponašanja (u školi).

Dete je na ovom uzrastu socijalno zrelo ako bez problema uspostavlja kontakte sa decom i odraslima, stiče prijateljstva sa vršnjacima, zna da se dogovara i pridržava pravila, ima razvijene kulturne navike (pozdravljanje, zahvaljivanje, molbe.

Dete ide u školu da bi usvojilo odredjena sistematizovana znanja i savladalo odredjene veštine.

Kognitivna odnosno intelektualna zrelost pokazuje upravo na to na koji način dete stiče nova znanja, kako zapaža okolinu i predmete iz svakodnevnog života, kakav je stepen razvijenosti govorne kulture i pojmovni rečnik, šta čini dečja interesovanja, na koji način dete razmišlja odnosno da li je sposobno da logički rezonuje i zaključuje, kakav je kvalitet pažnje i koncentracije… Većina pitanja kroz koje se procenjuje kognitivna zrelost su bliska dečjem iskustvu i dete ne treba plašiti i unapred pripremati za to", objašnjava Vesna Radonić.

Fizička zrelost deteta procenjuje se delom na sistematskom lekarskom pregledu, koji treba obaviti pre testiranja u školi, a ono što je tu najvažnije je da li je dete dovoljno telesno razvijeno da ovladava pokretima, orijentiše se u prostoru, da li ima razvijenu krupnu i finu motoriku i razvijena čula.

Ovi aspekti nisu jednako razvijeni kod dece i te razlike treba uvažavati", kaže pedagog.

Škola, deca
Shutterstock 

Šta roditelji treba da objasne detetu pre testiranja?

Vesna Radonić kaže da je važno da se dete oslobodi pritiska, tako što ćete mu objasniti da nije strašno ni ako nešto ne zna, ali da je, kao i uvek u životu uostalom, dobro da se potrudi da odgovori na ono što mu je poznato. Trebalo bi, takođe, detetu unapred da kažete da ćete vi u jednom trenutku izaći iz prostorije, da ne bi bilo uplašeno kad se to desi, ali mu napomenite da ćete sve vreme biti u blizini.

"Razgovor treba predstaviti kao bilo koji razgovor koje bi dete vodilo sa odraslima, sa usmeravanjem da treba da poštuje odraslog, da bude pristojno, ali da nije potrebno da sve zna - mnogo toga će učiti u školi. Jednom rečju, da bude onakvo kakvo je inače u kontaktu sa odraslima iz njegovog bliskog okruženja", kaže pedagog.

Jako je važno da dete ne poredite sa drugom decom

Svako dete napreduje svojim tempom, i zato je jedino što treba da vas interesuje - koliko je vaše dete tokom vremena napredovalo samo po sebi.

Koliko je novih stvari naučilo, koje nije znalo ranije, koliko je veštije postalo u odnosu na period pre škole… Tako mu dajete najbolju moguću osnovu da jednog dana bude srećan čovek, jer ćete ga od malih nogu naučiti da je važno jedino koliko mi sami vremenom postajemo bolji nego što smo bili.

Ako vas čeka testiranje ovih dana, znajte da je sasvim prirodno ako ste zabrinuti, pa i uplašeni. Ipak je polazak u školu velika stvar. Ali… znajte i da dete upija vaše emocije, i da oseća sve vaše strahove, baš kao što oseća i kad zračite smirenošću.

Ukoliko se osećate kao da će vas preplaviti anksioznost, nađite način da se opustite. Jer na dan kad krenete na testiranje, i budete držali svog budućeg prvaka za ruku, najbolji poklon koji možete da mu date je osećaj sigurnosti i spokoja.

Škola, deca
Shutterstock 

Šta kad testiranje prođe?

Kada završite testiranje za upis u prvi razred, čeka vas dugo leto u kom ćete moći da razgovarate o svemu što vas kao porodicu čeka u septembru. Da uspostavite ritam dnevnih aktivnosti, i da se pobrinete da dete spava dovoljno, jer je san važan i za imunitet, i za emocionalnu stabilnost.

Da budete napolju, što više, da se igrate sa detetom i pomognete mu da kroz igru razvija motoričke sposobnosti.

Da odgovorite na hiljade "zašto" i "kako" koje će mala glavica imati ovog leta… I da se radujete 1. septembru. To je velika stvar, samo jednom u životu polazi se u prvi razred.

(Yumama)