Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobra strana tehnologije: Aplikacije za decu koje podstiču kreativnost

Mnoge aplikacije imaju odličnu misiju - da razviju kreativnost kod dece i podstaknu ih na stvaranje. Pogledajte o kojim aplikacijama se radi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Iako se često bunimo protiv previše vremena provedenog ispred ekrana, tehnologija ima i svoje prednosti, naročito kada kombinuje virtuelni rad sa manuelnim, i kada to utiče na podsticanje kreativnosti kod dece.

Kreativnost je mentalni proces koji uključuje stvaranje novih ideja, pojmova ili rešenja problema, ili veza novih između postojećih ideja ili pojmova. Smatra se da proizvodi kreativnih misli sadrže originalnost i primerenost. Alternativno i svakodnevno mišljenje pojma kreativnosti je jednostavno – stvaranje nečega novog.

I upravo je tu vještinu potrebno razvijati kod djece od najranije dobi. Djetetu treba omogućiti da istražuje, ispravlja, isprobava, provjerava, razmišlja. U konačnici, misliti kreativno znači uvidjeti veze između nepovezanih iskustava koje se pojavljuju u obliku novih misaonih shema.

Podsticanje kreativnosti dugoročno će se isplatiti jer su kreativne osobe, prema saznanjima iz psihologije, otvorenije prema svojoj okolini, samouverenije, hrabrije, zrelije, pokazuju inicijativu, imaju osećaj za humor, istrajno rade na zadacima sve dok ih ne privedu kraju, znatno su nezavisnije od drugih.

U tome nam danas mogu pomoći i rasprostranjene aplikacije. Naravno, to ne znači da se preporučuje isključivo boravak pred ekranima telefona, računara i tableta. Neke od aplikacija u nastavku kombinuju i rad daleko od ekrana, dok druge mogu poslužiti i kao inspiracija za osmišljavanje svojih igara u letnim danima koji su pred nama. Besplatne su i dostupne za iOS i Android.

1. Brain Games Kids

Da bi se ušlo u svet načina kreativnog razmišljanja, treba početi od jednostavnih aplikacija, a za to je kao stvorena Brain Games Kids. Ona nudi 12 različitih igara, sve od slagalica, mozgalica, traženja određenog predmeta, sudokua, pa sve do igre memorije. Iako je na engleskom jeziku, samo poznavanje stranog jezika nije nužno za iskorišćavanje punog potencijala aplikacije.

2. Toontastic

Ako je vaše dete počelo da uči engleski jezik, a ujedno mu ide od ruke pričanje priča, sve to ujedinjuje aplikacija Toontastic. Naime, u toj aplikaciji dete može osmisliti čitavu priču, koja se može temeljiti i na nekoj od pročitanih lektira ili knjiga po vlastitu izboru. Može kreirati svoje likove, celu  radnju od uvoda do raspleta, snimiti svoj glas i sve to pretvoriti u animirani video.

Povezane vesti

Grafika je primerena dečjem uzrastu, sa vrlo jednostavnim uputstvima, a često se koristi i u nastavi, na primer pri učenju stranih jezicika ili u području medijske kulture.

3. Magic Piano

Za one sklone muzičkoj umetnosti, a koji nemaju svoj klavir, odlična je aplikacija Magic Piano, u kojoj dete može upoznati različite tonalitete i lestvice, a sve to kroz igru. Potrebno je odabrati određenu pesmu i samo slediti svetlost koja će voditi prste do pravilno 'odsviranih' nota.

Može se kontrolisati tempo i ritam, kao i odabrati među nekoliko razina složenosti, različitih žanrova i instrumenata. Dakle, aplikacija nije usmerena samo na klasičnu muziku i klavir, nego nudi čitavu lepezu mogućnosti koja u detetu može podstaći dodatni interes za muzičku umetnost.

4. MoMa Art Lab

Baš kao što postoji poznata galerija MoMa, koja predstavlja likovne radove najvećih savremenih umetnika, sada postoji i istoimena aplikacija namenjena najmlađima. Uz njenu pomoć deca uče o bojama i osnovnim geometrijskim oblicima, a na temelju toga stvaraju svoja prava likovna dela. Živahne boje, jednostavnost rukovanja i bezbrojne mogućnosti kombinovanja podstaći će dete ne samo na kreativnost u aplikaciji nego i u stvarnom svetu.

5. Sketch

Za one nešto veće idealna je aplikacija Sketch, koja je i svojevrsna društvena mreža za deljenje nastalih radova. Svakog dana daje se novi zadatak određene tematike, pa se tako tu mogu naći saveti za crtanje ili slikanje svega od mrava, pokreta, sladoleda, tvrđava i slično.

Ne postoji zadata tehnika izrade zadatka niti stroga pravila, pa samim time dete može sebi dati oduška i uistinu izraziti svoj puni potencijal. Ono što je posebno dobro kod te aplikacije je to što se crta ili slika na fizičkom papiru, bilo bojicama, temperama, vodenim bojama, tušem ili olovkom, a potom se može fotografisati rad i preneti u aplikaciju kako bi se podelio sa ostalima.

Vredi spomenuti da se nude i saveti stručnjaka o samoj likovnoj umjetnosti, pa je zato ova aplikacija pravi odabir ako vidite da vaše dete ima ozbiljnije likovne afinitete.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica