Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Virus korona: Kada dete treba da nosi masku i kako da ga nagovorite

Kako bi se sprečilo širenje virusa korona, jedna od najvažnijih stavki jeste nošenje zaštitne maske. Ipak, pogledajte da li ista pravila važe kada su deca u pitanju, kada ona treba da ih nose, ali i kako da ih nagovorite da stave ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jedna od najčešćih dilema u vreme pandemije virusa korona jeste da li je potrebno da dete nosi masku u javnosti. 

Odgovor je, ukratko - da.

Prema savetima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, deca starija od dve godine bi trebalo da nose masku kada se nalaze u društvu, kako bi se sprečilo širenje virusa. 

Trebalo bi da to budu maske od tkanine, koje koriste i odrasli. Specijalne maske koje koriste medicinski radnici ne treba da nose deca. 

Zašto deca treba da nose masku?

Deca su često bez simptoma, što ne znači da ne mogu širiti virus. Upavo zato, potrebno je da je i ona nose kako bi se njegovo širenje smanjilo. 

Ipak, važno je istaći da deca mlađa od dve godine ne treba da nose maske. Oni imaju manje disajne puteve, te bi maska dodatno otežala disanje. Tada se povećava opasnost od gušenja. 

Uvek uzmite u obzir da dete samo mora umeti da skine masku ukoliko je to potrebno. To je još jedan razlog zašto bebe ne smeju da je nose. 

Povezane vesti

Kada deca treba da nose masku?

Najjednostavnije je da je nose čim izađu iz kuće, jer vrlo često mogu zaboraviti da je stave kada je to potrebno. Ukoliko ste sa njima, uvek gledajte da je stavljaju u zatvrenom prostoru ili u blizni većeg broja ljudi. 

U svakom slučaju, bez obzira na to da li idete sa bebom ili starijim detetom, držite distancu. 

Kako nagovoriti dete da nosi masku?

Deca se vrlo često mogu buniti kada je nošenje maske u pitanju. Probajte da odaberete one koje će im se sviđati i biti im zanimljive. Vrlo često deca imaju izgovor da im se ne sviđa kako izgledaju, da im nije udobro, da se ne osećaju lepo...

Zato, dajte detetu autonomiju, neka masku samostalno dekoriše, sigurno će je nakon toga sa ponosom nositi. 

Takođe, važno je da i sami budete model detetu. Radije će nositi masku ukoliko vidi da i sami to radite. 

Pokušajte detetu da objasnite, u skladu sa godinama, da će nošenje maske sprečiti da se drugi ljudi razbole. Neka se osećaju kao heroji zato što je nose.

Zapratite nas i na Instagramu!

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica