Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji poklanjaju deci igračke neprimerene njihovom uzrastu

Istraživanja su pokazala da do brojnih povreda najmlađih često dolazi jer mališani dobijaju od roditelja igračke koje nisu prikladne za njihov uzrast.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Koliko puta ste viknuli na svog mališana jer je pokušao da stavi sitan predmet u usta? I da li još uvek ne shvatate zbog čega ne razume da to ne bi trebalo da radi?

Moguće je da igračke koje mu poklanjate nisu prikladne za njegov uzrast, zbog čega bi trebalo da ih odložite i date mu ih za koju godinu – kada i sam bude svestan kakve posledice ovakva igra može izazvati.

Singapurska bolnica koja se bavi zaštitom zdravlja majke i deteta ("KK Women’s and Children’s Hospital") sprovela je istraživanje u kojem je učestvovalo 93 para roditelja i staratelja. Rezultati do kojih su lekari ove bolnice došli pokazali su da se čak 82 procenta učesnika redovno informiše o tome da li su igračke koje poklanjaju svojim mališanima prikladne za njihov uzrast, kao i to da 72 odsto na samom pakovanju igračke proverava preporuke stručnjaka.

Međutim, čak 93 procenta roditelja i staratelja kupilo je svom detetu igračku koja ne odgovara njegovom uzrastu.

Dr Čong Šu Ling ističe da većina roditelja greši na ovaj način u nadi da će predmeti za igru namenjeni deci starijeg uzrasta pomoći njihovom mališanu u procesu učenja. Među nešto ređim razlozima za kupovinu igračaka za stariju decu je i verovanje da je mališan dovoljno razvijen za uživanje u takvoj vrsti igračke.

Čak i ako jeste tako, ova bolnica godišnje u svom urgentnom cenrtu primi više pet stotina dece koja su povređena igračkom koja nije prikladna za njihov uzrast. Dr Čong dodaje da je, nažalost, zabeležen porast od 15 odsto u broju ovakvih slučaja u periodu od januara do septembra 2013, u poređenju s istim vremenskim razmakom 2012. godine.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica