Mentalni aparat počinje da se formira još dok je beba u stomaku, pa ishrana majke i njeno psihološko stanje imaju značajnu ulogu u tome. Kasnije, roditelji svojim angažmanom i adekvatnom stimulacijom mogu dodatno da podstaknu razvoj inteligencije.

Veoma je važno da se ne pretera sa forsiranjem detetovih sposobnosti u želji da se od njega stvori vunderkind, kako se ne bi izazvale određene kratkoročne ili dugoročne posledice.

Pozitivan uticaj dojenja

Sa dojenjem treba započeti što pre nakon porođaja, jer je majčino mleko najkvalitetnija hrana za bebu.

Da li ste znali...- da deca koja su začeta u alkoholisanom stanju roditelja imaju niži stepen inteligencije?- da način na koji je beba rođena ima značajan uticaj na njen kasniji psihofizički razvoj? Najbolji je prirodan porođaj, bez anestezije, uz pozitivan stav porodilje, a poželjno je i da otac bude prisutan.- da stres i buka utiču na pojavu različitih oštećenja tokom bebinog razvoja? - da milovanje bebe podstiče razvoj njenih telesnih i duševnih funkcija?- da klasična muzika stimuliše mozak?

Dokazano je da dužina dojenja ima značajnu ulogu u razvoju inteligencije kod dece, pa bi bilo dobro da se dete doji makar godinu dana.

Prema nekim studijama, deca uzrasta sedam-osam godina, koja su bila dojena, na testovima inteligencije su imala po osam-devet bodova više od dece koja nisu sisala. Smatra se da su za takve rezultate zaslužni određeni sastojci iz majčinog mleka, ali i fizički i emocionalni kontakt koji se uspostavlja između majke i deteta činom dojenja. 

Podstaknite detetovu inteligenciju!

Ma koliko dobar intelektualni potencijal ima, on neće biti pravilno iskorišćen ako dete veći deo dana sedi ispred televizora. Roditelji žele da im deca budu uspešna na svim poljima, ali je potrebno dosta rada, vežbe i stimulisanja detetovih potencijala da bi se to postiglo. Za dete je mnogo važnija roditeljska pažnja i kvalitetno provođenje zajedničkog vremena od bilo kakve igračke, ma koliko bila edukativna.

Još od najmlađeg uzrasta, roditelji treba da započnu sa vežbama i govorno-ritmičkim igrama koje podstiču detetov razvoj.PageBreak

Stimulativne igre za decu

● U prvim nedeljama života: Stavite bebu na leđa da može da vidi svoje ruke. Pravite razne grimase - kako bi vas imitirala.

● Od osmog meseca: Igrajte se skrivalice. Dajte bebi predmete koje može da istražuje.

● U prvoj godini: Pokazujte i čitajte detetu knjige. Igrajte se igre sakrivanja i traženja predmeta.

● Sa godinu i po: Razgovarajte što više sa vašim mališanom. Saslušajte šta ima da vam kaže, pa tek onda odgovarajte.

● U drugoj godini: Pričajte dok radite po kući a dete se igra.

● U četvrtoj godini: Igrajte se društvenih igara, razgovarajte o detetovim postupcima, slažite puzzle.

● U šestoj godini: Što češće zajedno sortirajte i sparujte predmete (na primer, možete zajedno da postavljate sto ili da sparujete čarape).Igre memorije

Sačekaj malo

Ljuljajte dete na potkolenici („Điha-điha“), a zatim zastanite na kratko i sačekajte da vaš mališan zatraži nastavak. To je vrlo jednostavna igra za podsticanje pamćenja kod mališana u drugoj polovini prve godine.

Čavrljanje

Kada vaše dete ovlada osnovnim rečima, trudite se da svakodnevno što više razgovarate. Pitajte ga šta je radilo u parku, sa kim se igralo, šta je videlo u šetnji... Zajedno napravite užinu, sedite i ćaskajte! Ova aktivnost, ako se redovno sprovodi, podstiče dete da planira šta će da kaže, i da postupke pretoči u reči.

Pesmice

Deca najbolje pamte ako se određene rečenice ponavljaju i prate ih odgovarajući pokreti. Smeh i ushićenje tokom igranja i pevanja  povećavaju verovatnoću da će se dete i sutra sećati šta je radilo prethodnog dana. Zato recitujte, pevajte i igrajte uz pesmice kao što su „Taši-taši“, „Ringe, ringe raja“, „Zeko, zekane“... Neke igre, kao što je „Ringe, ringe raja“, zahtevaju pažljivo slušanje, pa će se dete koncentrisati da ne bi ispalo iz igre.

Žuti dan

Kada se vaš mališan probudi, recite mu: „Danas je žuti dan“. Oboje obucite žute majice, napravite limunadu i skuvajte palentu za doručak, a za ručak napravite zapečeno povrće sa jajima. Uzmite žuti plastelin i pravite figurice. Uberite žuto cveće, užinajte krušku, izbrojte koliko ima žutih automobila na parkingu... Ova igra pomaže u savladavanju boja. Neka sutra bude - na primer, crveni dan.

Pronađi parove!

Uberite list sa nekog žbuna i recite detetu da pokuša da pronađe taj žbun. „Hajde da pronađemo auto koji je isti kao dedin!“, „Evo ga slovo A. Možemo da potražimo još negde takvo slovo.“ Ova aktivnost razvija moć zapažanja i pomaže detetu u klasifikaciji predmeta.

Imitacije

Deca vole da budu kao mama ili tata, pa ih zato često oponašaju, i na taj način uče. Iako vama izgleda dosadno da date detetu da briše prašinu, njemu će to biti jako zabavno i podsticajno. Kupite mu metlicu i lopaticu (za odrasle), pa će se osećati korisnim dok skuplja mrvice sa poda. Kasnije će želeti da vas imitira i u mnogim drugim stvarima, zato se uvek trudite da mu budete dobar primer. Ako detetu u nekom trenutku dosadi da imitira vas, oponašaće razne životinje. A za to su mogućnosti brojne.

Nezaboravni izleti

Jedinstveni događaji se lakše pamte nego svakodnevni. Ako imamo zajednički doživljaj, lakše nam je da razgovaramo o tom iskustvu. Zato idite sa detetom na izlet, u zoološki vrt, odvedite ga da vidi gde radite... i imaćete mnogo tema za razgovor. Kada dođete kući, podstaknite ga da vam ispriča šta je sve videlo na vašem malom putešestviju. 

Tekst priredila Sandra Živanović