Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kontrole od 1. rođendana do polaska u školu

Preventivna zaštita i kontrola dece u domovima zdravlja traje sve do sedme godine i polaska deteta u školu. Posle prvog rođendana, takvi pregledi su ređi, ali je kontrola sveobuhvatna.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Poželjno je da isti lekar, koji je pratio rast i razvoj bebe u prvoj godini života, nastavi da vodi računa od zdravlju mališana i posle tog perioda, jer je već uspostavljen most poverenja između njega i deteta i roditelja. Naša sagovornica, dr Biljana Stepanović Krstić, pedijatar u Domu zdravlja Novi Beograd, objasnila nam je šta se i u kom uzrastu deteta obavlja kada su sistematski pregledi posle navršenih godinu dana u pitanju, kao i na šta se obraća posebna pažnja.

Koliko često se dete vodi na obavezne preglede?

- Sa navršenom prvom godinom života deteta, obavezne kontrole su ređe, osim ako su kod mališana utvrđeni poremećaji u psihomotornom razvoju.

Polazak u školu je prelomni period i za decu, i za roditelje, pa i za nas – pedijatre, jer đake prvake preuzimaju kolege školskih ordinacija u okviru domova zdravlja

Oni zahtevaju češće praćenje, a mi to obavljamo zajedno sa timom stručnjaka na klinikama. Tada se, zavisno od potreba, angažuju fizijatri, neurofizijatri, defektolozi, otorinolaringolozi, ili stručnjaci drugih specijalnosti. Očekujemo da dete od navršene prve godine pa do 16. meseca prohoda i progovori jednostavne reči, da razume i izvršava naše proste naloge. U ovom periodu se obavezno kontroliše i krvna slika, radi sprečavanja eventualne anemije.

Šta je važno kontrolisati kod deteta posle treće godine?

- U trećoj godini je obavezan jedan pregled, pri kojem kontrolišemo rast i razvoj deteta, razvoj govora, čula sluha i vida. U slučaju uočenih nepravilnosti, upućujemo dete na lekare odgovarajućih specijalnosti (ORL, oftalmolog, logoped).

U toku četvrte godine se obavlja jedan sistematski pregled.

U trećoj godini je obavezan jedan pregled, pri kojem se kontroliše rast i razvoj deteta, razvoj govora, čula sluha i vida

U tom periodu takođe kontrolišemo rast, visinu i telesnu težinu mališana. Ako postoji problem prekomerne težine, savetujemo roditeljima mere pravilne ishrane, radi sprečavanja gojaznosti deteta. Kontrolišemo i koštani sistem (kičmeni stub, stopala).

U priličnom broju slučajeva je potrebna konsultacija sa fizijatrom, da bi se sprečili deformiteti kičme. Stoga se često propisuju vežbe i ortopedska pomagala (obuća sa uloškom).

Deca u tom uzrastu intenzivno rastu, pa nije neobično da se ispoljavaju izvesni deformiteti. Oni mogu da nastanu i usled nepravilnog držanja tela, neadekvatne obuće, ili slabije muskulature. Kontrolišemo i krvni pritisak deteta. To je naročito važno kod mališana čiji roditelji boluju od visokog krvnog pritiska i povišenog holesterola. Provera krvne slike je takođe važna, pre svega zbog prevencije anemije, a radi se i laboratorijska analiza urina.

Protokol obaveznih pregleda u petoj godini predviđa jednu posetu pedijatru. Pratimo rast i razvoj i, eventualno, otkrivamo  neke novonastale poremećaje.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica