Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti pedijatra: Šta obući detetu za spavanje?

Da li je deci noću hladno ili toplo? Šta im treba obući i čime ih pokriti, kako se ne bi preznojila, otkrila i prehladila?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na ova roditeljska pitanja odgovor je dala pedijatar, prim. dr Maja Skender.

Vašem mališanu je kao i vama. Zato nemojte da ga noću pretopljavate – „da ne ozebe ako se otkrije“. Upravo zbog toga što mu je vrućina, on se i otkriva. Pošto je oznojen, tako otkriven brže odaje toplotu, i u riziku je da se preterano rashladi, a zatim i prehladi.

Dakle, da pođemo od početka...

Temperatura sobe u kojoj dete spava treba da je prijatna. To znači da detetu, kada je adekvatno pokriveno, nije ni vrućina ni hladno. Ako ga pokrivate debelim pokrivačem, temperatura sobe

Dete koje nemirno spava i redovno se otkriva, najbolje je da noću stavite u vreću za spavanje

treba da je manja nego danju, kada dete nije toliko utopljeno, a to znači oko 18 do 20 stepeni. Tako je prijatnije nego da grejete noću, jer se grejanjem suši vazduh, što otežava disanje kroz nos. Ukoliko, ipak, odlučite da i tokom noći grejete sobu, nemojte mnogo da pokrivate dete. Stavite nešto mokro (posudu sa vodom na grejno telo, npr) da isparava u sobi, kako bi se vazduh dovoljno ovlažio.

Proverite dete

Ako se pitate kako da znate da li je detetu hladno ili vrućina prvo mu pipnite šake i stopala. Ako su hladni, a naročito ako dete kija ili, čak, drhti, zima mu je. Trebalo bi da je u sobi toplije, ili da je dete obučeno u deblju pidžamu. Ako ga samo pokrijete, rizikujete da mu odjednom postane vrućina, i da se ubrzo otkrije.

Ukoliko je detetu koža topla i znojava, znači da ste preterali sa grejanjem i/ili utopljavanjem. Obavezno ga presvucite u suvo, raskomotite i napojite vodom. Ako je u prostoriji pretoplo, nije loše da je malo provetrite, ali tek kada dete bude suvo.
Leti, kada je napolju vrućina, dete ne mora da bude pokriveno kada spava. Neće se prehladiti ukoliko ne uključite klimu. Ona se nikako ne preporučuje u prostoriji u kojoj se spava, jer gotovo sigurno dovodi do pojave prehlade kod ukućana svih uzrasta.


Foto: Shutterstock

Ako se dete otkriva...

Dete koje nemirno spava i redovno se otkriva, najbolje je da noću stavite u vreću za spavanje. Trebalo bi da imate jednu vreću za zimu, a drugu (najbolje sašivenu od frotira) za leto. Zimska vreća može da ima rukave (tanke ili debele, punjene vatelinom), a za letnju je bolje da bude bez rukava.

Važno je da je vreća dovoljno komotna i da ne sputava pokrete.Doduše, dete koje nije od rođenja naviknuto na vreću za spavanje, ponekad ima teškoće da je prihvati, ali treba biti uporan. Ako uspete u tome, pokrivač mu neće biti potreban, osim ako je izuzetno hladno. "Upakovano" u vreću, dete neće moći da se koprca i zbaci je sa sebe. Ipak, uzmite u obzir da vreća greje mališana sa svih strana, pa zbog toga temperatura u spavaćoj sobi noću mora da bude niža nego tokom dana, a pidžama tanja.

Kada se dete navikne na vreću, i vi ćete - konačno, da se odmorite noću. 

Prednost ima pamuk

Veoma je važno da pidžama bude pamučna, a ne od sintetike, 

Veoma je važno da pidžama bude pamučna, a ne od sintetike, kako bi koža mogla nesmetano da diše

kako bi koža mogla nesmetano da diše. Pokrivači, ćebad i vreće se radi lakšeg održavanja obično proizvode od sintetičkih materijala i presvlače pamukom. Kvalitetno vuneno ćebe je toplije, pod njim se manje znoji (nije dobro da se često pere), a ima i veću težinu. Leti je frotir najbolji materijal - kako za pokrivač, tako i za vreću.

I, na kraju, nemojte da padate u zamku da dete - radi bolje "kontrole", stavite da spava u krevetu sa vama. Tako se niko neće naspavati!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica