Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proslava dečjeg rođendana u stanu ili kući

Osam koraka do uspešnog rođendana u kućnom ambijentu...

  Izvor: Foto: Profimedia

Želite da proslavite rođendan svog deteta u sopstvenom domu? Evo prilike da do izražaja dođu sve vaše organizatorske sposobnosti! Nećete imati troškova oko iznajmljivanja prostora, ali se svi ostali troškovi podrazumevaju (ukrašavanje prostora, posluženje, torta...).

Prilikom organizovanja dečjeg rođendana u stanu ili kući obratite pažnju na sledeće:

1. Ukrasite prostor tako da deluje svečano

Bez obzira koliko skroman bio dom u kojem živite, ovo je poseban dan, pa i prostor treba da se uredi na poseban način.

2. Obezbedite dovoljno mesta za sedenje

Da li svi vaši gosti imaju gde da sednu? Ako većinu čine odrasle osobe, neophodno je da svi imaju svoje mesto. Odnosno, ukoliko pozovete veliki broj gostiju u mali prostor, verovatno će da se osećaju "zgužvano", možda čak nelagodno. Zato je pametnije da podelite goste u dva dana (iako vam to udvostručuje posao), nego da sve organizujete u jednom danu i rizikujete da gostima bude tesno.

Povezane vesti

3. Napravite prostor za igru

Ako među gostima ima puno dece, važno je da imaju dovoljno prostora za igru. Idealno bi bilo da "odvojite" goste, ukoliko vaše dete ima svoju sobu.

U slučaju da očekujete igre sa "mnogo kretanja", koje su trenutno popularne u društvu vašeg deteta, razmestite nameštaj na vreme. Još bolje ako možete da iz jedne sobe uklonite većinu nameštaja, kako bi deca imala više prostora za svoje aktivnosti.

4. Iskoristite dvorište

Ukoliko živite u u kući, da li imate dvorište? Ako imate, a posluži vas lepo vreme, možete u dvorištu da smestite deo odraslih gostiju, ili da tamo animirate decu.

5.  Pažljivo sa posluženjem

Kada dečji rođendan proslavljate u sopstvenom domu, od vas se (kao dobrog domaćina) očekuje bolje posluženje nego da ste u nekom dečjem klubu. Naročito ako je u pitanju prvi rođendan deteta, kada su vaši gosti uglavnom rođaci i bliski prijatelji. Iako to niko neće da izgovori glasno, svi će sa posebnom pažnjom da zagledaju tanjire na kojima se nalazi posluženje...

Kakav može da bude vaš izbor? Možete da budete nonšalantni, uz odluku da ne udovoljavate očekivanjima svih gostiju (uostalom, ma koliko se trudili, nikada ne možete baš svima da udovoljite). Ili, možete da naručite izvrsno posluženje, a da za to niko od vaših gostiju ne zna. Ideja švedskog stola je uvek dobrodošla, jer domaćina rasterećuje obaveze stalnog posluživanja gostiju.

Povezane vesti

„Posebni  rođendani“

Kada dete izrazi želju da taj dan proslavi kod kuće, ali bez vašeg prisustva. Da biste dopustili ovakvu proslavu, morate da budete sigurni u zrelost svog deteta - tinejdžera („samostalna“ proslava nije dopuštena pre puberteta), da imate potpuno poverenje u njega. Jer u takvoj situaciji snosite odgovornost ne samo za vaše dete, već i za drugu decu (goste). Mada drugi roditelji znaju da nećete biti prisutni tokom proslave... u slučaju da dođe do nekih nepredviđenih, nepoželjnih dešavanja - kriviće upravo vas a ne vaše dete (jer je ono još uvek samo dete).

6. Najavite rođendan

Ukoliko živite u stanu, obavestite komšije o datumu kada ćete da održite proslavu. Ovo je važno ne samo zbog dobrih odnosa sa komšilukom, već zato što ćete da se   osećate neprijatno ako vam neko pokuca na vrata usred proslave i žali se na buku.

7. Izbor prepustite slavljeniku

U starijem uzrastu deteta, kada možete da "izbegnete" odrasle goste, biće vam utoliko lakše što je vaš osnovni zadatak "samo" da, zajedno sa vašim detetom, animirate njegove goste. Obavezno je da ovakve proslave, u kojima su glavni gosti deca - osmislite zajedno sa vašim malim slavljenikom.

Naime, on najbolje zna koju muziku želi da pripremi za svoj rođendan (odustanite od objašnjavanja da to nisu prave muzičke vrednosti - jer je to njegov, a ne vaš dan), kakvo posluženje, koga sve želi da pozove, da li će ih zabavljati animator... Pomozite mu u "kreiranju" svega, ponudite pomoć i podršku u realizovanju, ali konačan izbor prepustite detetu.

8. Napravite dobru atmosferu 

Budite opušteni. Stvorite dobru atmosferu. Uverite druge roditelje da su njihova deca u vašem domu bezbedna. Obećajte im da ćete biti prisutni sve vreme proslave. Budite ljubazni i predusretljivi. Kada roditelji dođu da dovedu i ostave dete, ili kasnije dođu po njega (ukoliko deca ne dolaze sama), pozovite ih na piće ili parče torte - tj. pokažite se kao dobar domaćin.

Konačno, svaka proslava rođendana, bez obzira da li je u vašem domu ili nekom iznajmljenom prostoru, bez obzira da li je prisutan veliki broj gostiju ili ne - nosi određenu dozu stresa. Zato je važno da proslavu počnete da osmišljavate i pripremate na vreme. Samo tada ćete i vi moći da uživate u tom posebnom danu.

Povezane vesti

Takođe, ne zaboravite da je važnije kako će se provesti vaše dete, od toga šta će o vama kao domaćinu da misle gosti. Vaše dete je tog dana "glavni junak"!

Srećan rođendan!

Jelena Holcer, pedagog

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica