Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bezbedna mesta za dečju igru

U Srbiji će se ubuduće veća pažnja poklanjati izgradnji dečjih igrališta, kako bi ona bila lepša, funkcionalnija i bezbednija.

U svim gradovima Srbije postoji veliki nedostatak i potreba za odabranim prostorima koji su adekvatno uređeni i namenjeni dečjoj igri. Tu spadaju, pre svega, dečja igrališta, ali i površine koje su namenjene bavljenju sportskim aktivnostima bilo koje vrste.

Software:GIMP 2.6.10 Created: 2010:11:24 15:57:58
Dečja igrališta
Jedna od oblasti koje su nedavno rešene, a nalaze se na listi standarda koje je Srbija morala da ispuni na putu ka Evropskoj Uniji, jeste oblast projektovanja i izvođenja urbanog mobilijara namenjenog dečjoj igri. Naravno, kao i u mnogim drugim oblastima kod nas, zbog neozbiljnih i nesavesnih izvođača, problemi nastaju u praksi.

Zaštita igrališta za decu

Problem zaštite dečjih igrališta od vandalskog delovanja će se rešiti primenom zaštitne ograde koja se zaključava, i to takav tip ograde koji će biti prihvaćen kao model za dečje gradske parkove koji su slični po svom vizuelnom identitetu.

Činjenica je da trenutno postoji velika potreba za površinama koje su namenjene za izgradnju dečjih igrališta u svim gradovima Srbije, a pogotovo u većim. Postojeća igrališta su u likovnom i tehničkom smislu potpuno neprimerena sredinama u kojima nastaju. Neadekvatna su u pogledu sigurnosti i nedovoljno maštovita u vezi sa funkcionalnošću. Vizuelni izgled je prilično siromašan i odaje nemarnost i nedostatak novca.

U budućnosti, dizajniranju dečjih igrališta će se pristupiti profesionalno, jer se kvalitetnim rešenjima može doprineti poboljšanju opšteg utiska u arhitektonski nezrelim ambijentima. Veliki broj monohromatskih gradskih blokova bi dobio na živosti unošenjem pažljivo odabranih koloritnih detalja u obliku urbanog mobilijara i opreme za igru dece. Novi propisi i standardi pre svega znače da će se ubuduće veća pažnja poklanjati izboru tipa rekvizita za dečju igru, naročito u vizuelnom smislu, ali će se voditi računa i o funkcionalnosti i bezbednosti elemenata.


Copyright: Software:GIMP 2.6.10 Created: 2010:11:24 15:59:44
Zabavni park za decu "Puzzlegrad"
Tokom prošle godine, Kreativni gradski centar je uz finansijsku podršku opštine Voždovac napravio neobičan objekat, nešto što je potpuno novo za našu sredinu - Zabavni park za decu, takozvani Puzzlegrad (Pazlgrad). To je jedna od pozitivnih, naprednih novina u ovoj oblasti, pa bih toplo preporučila roditeljima da sa decom posete ovaj objekat dečje zabave, čak i ukoliko stanuju na drugom kraju grada.
Izgrađen je na uglu Crnotravske i Borske ulice na Banjici, i predstavlja potpuno novo rešenje prostora za zabavu i igru mališana.

Bezbedna igra

Velika pažnja u Puzzle gradu je posvećena bezbednoj i sigurnoj igri dece. Podovi su od gume, ceo objekat je od mekog drveta, a rekviziti su obli - kako deca ne bi mogla da se povrede. Na poslednjem spratu se nalazi šetalište, do kula. Ovaj deo objekta je napravljen kao kavez, tako da je nemoguće da neko od dece padne. U samom centru objekta se nalazi zavojito stepenište, koje vodi na kružnu platformu namenjenu boravku roditelja, koji sa te pozicije mogu mirno da posmatraju igru svoje dece.

Projektovan je kao cilindrična forma, spolja je nekome nalik na zamak, nekome na cirkus. Fasadne obloge zidova su izvedene od vodootpornih šper ploča, premazanih specijalnim bojama u više slojeva, od kojih je svaka ploča slagalica. Svi delovi objekta uistinu podsećaju na delove slagalica -puzzle (pazl). Izuzetno atraktivan izgled ovog "parka" daje poseban kvalitet ambijentu i svojom maštovitom likovnom obradom čini ovo mesto jednom od repernih tačaka ovog dela grada.

Unutrašnjost objekta je podeljena na tri sprata, a zabavni sadržaji su namenjeni deci svih uzrasta. Deo "Bebi" je namenjen deci najmlađeg uzrasta, "Klasik" je namenjen nešto starijem uzrastu, a "Avantura" je za decu svih ostalih uzrasta. U jednom od tri dela, tačnije u prizemnom delu objekta, nalazi se lavirint. U tom delu, oprema je potpuno demontažnog karaktera, obojena različitim bojama. Ona omogućava oslobađanje prostora za dečje manifestacije, koje bi mogle da se dešavaju unutar objekta.

Objekat se koristi svakodnevno, i u njemu postoji obezbeđenje. Ovakav tip objekta je naročito značajan kada igra na otvorenom nije moguća zbog loših vremenskih uslova. 

U drugoj fazi uređenja okolnog prostora oko Zabavnog parka biće izgrađene skejt staze, namenjene starijoj deci.

Kočović Marija, diplomirani inženjer arhitekture

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica