Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada bake više nema

Kako detetu objasniti smrt bake? Da li mu reći da je baka negde otputovala, ili istinu?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na koji način da uputite dete u ovu tešku temu, savetuje vas pedagog Jelena Holcer.

Kako će dete primiti ovu informaciju, uveliko zavisi od toga koliko je zrelo, odnosno, kojeg je uzrasta, da li je i koliko bilo emotivno vezano za baku, kako se vi sa tim emotivno nosite... Takođe, ne postoji zlatno pravilo koje važi za svu decu - reći istinu ili ne. Jer, i to zavisi od brojnih drugih faktora. Način koji ćete primeniti uveliko zavisi i od vaših verovanja.

Apstraktne stvari zbunjuju dete

Jedan od češćih načina koji roditelji primenjuju jeste objašnjenje da je baka na nebu sa anđelima, da nas posmatra. Roditelji misle da će ovakav njihov stav detetu biti blizak, jer u predškolskom uzrastu ono raste uz bajke, crtaće i druge "izvore informacija", u kojima je sve moguće. Ipak, zaboravljaju da dete poseduje tanan i osetljiv osećaj za realno. Uostalom, kada ne bi bilo tako, verovalo bi u sve što vidi ili čuje. Zahvaljujući svom osećaju za realno i moguće, objašnjenje da je baka sa anđelima može ga veoma zbuniti ili uplašiti.

Odlazak na groblje sa detetom - da ili ne?

Budite oprezni i kada je u pitanju odlazak na groblje. Iako različiti autori imaju različite stavove po ovom pitanju, moj jeste da ne treba da vodite dete na groblje sve dok ono ne pokaže izrazitu želju. Groblja su tužna mesta i za odrasle, a za decu potpuno zbunjujuća. Ukoliko je neophodno da dete odvedete na to mesto, jer ono na tome insistira, na "nezgodna" pitanja pružite odgovore sa mnogo ličnih poruka. Na primer: "Donosim cveće jer je baka volela cveće, a ja hoću da ulepšam ovo mesto...".

Osim toga, ovakvo objašnjenje probudiće niz pitanja na koje vi, možda, nemate adekvatan odgovor. Na primer: "Kako je baka otišla na nebo? Zašto ne mogu ja da vidim nju ako ona vidi mene? Da li ona sedi na oblaku?...".

Laž nikada nije dobar izbor

Lično, nisam za varijantu ni da detetu kažete da je baka negde otputovala. Jer, dok "priča" o anđelima može biti deo vašeg verovanja i ubeđenja, kada kažete da je baka negde otputovala - to je direktna laž. Zašto biste to činili? I dokle? Naime, u jednom trenutku će dete shvatiti da ga varate, jer će bakin put potrajati zauvek.

"Oblikovana" istina 

Zato, ukoliko uzrast i emotivna zrelost vašeg deteta to dozvoljavaju - predlažem da kažete istinu, ali na odgovarajući, detetu prihvatljiv način. Na primer: "Baka je bila bolesna i stara. Zato je umrla. Više nećemo moći da je vidimo i zagrlimo, ali ćemo uvek moći da je se sećamo. Imala je divan život, jer smo je svi mnogo voleli. Kada poželimo da sa njom razgovaramo, treba samo da je se setimo...".


Izrazito je važno i koliko ste vi spremni za ovaj razgovor. Ukoliko dete primeti vaš bol, poverovaće da nešto ne želite da mu kažete, da nešto prećutkujete. Takođe, ako dete pokaže želju, ili izrazi veliku tugu zbog ovog gubitka - ponudite mu da nacrta crtež, napiše pismo za baku, ili na neki drugi način izrazi svoje emocije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica