Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igračke su dobar poklon

Zahvaljujući igračkama dete uči i stiče mnoge veštine i znanja. One pomažu ostvarenje socijalne komunikacije, ispoljavanju strahova, kanalisanju agresije...

Ukoliko ste u prilici da izaberete odgovarajući poklon za svoje dete, igračke su dobar izbor. Međutim, na tržištu ih ima toliko mnogo da izbor nije lak.

1. godina

Tada su primerene plišane igračke, zaobljenih ivica, jarkih boja, mekane na dodir (zbog loše koordinacije pokreta). Zato, svojoj bebi ponudite zvečke i različite visuljke iznad kreveta. Budite kreativni, neke igračke možete napraviti i sami od manjih praznih kartonskih kutija, polunaduvnaih balona, ukrasnog šarenog papira. U kasnijem uzrastu nećete imati ovu mogućnost, zato je iskoristite sada kada vašoj bebi privlači pažnju sve što je veselo, mekano, šuškavo, što proizvodi zvuk ili muziku...

*Visuljci. Šareni oblici koji se kreću iznad bebinog kreveta ili mesta na kome najradije leži su višestruko korisni. Uz njih dete uspeva da bude budno i bez zahteva da ga odmah uzmete u naručje, odnosno, moći će i samostalno da se zabavi izvesno vreme. Pokušavaće da ih dohvati što će poboljšati njegovu koordinaciju.

*Ipak, u ovom ranom uzrastu, važnije od igračaka je sama igra. Na primer: za žmurke je dovoljna jedna marama ili papir. Iza njih se možete sakrivati vi, ili sakriti neku sitnicu. Dete veruje da ako ono ne vidi nas, ni mi ne vidimo njega. Zahvaljujući tome, ono misli da ukoliko se sakrije iza papira, ni vi ne vidite njega, a svako vaše ponovno pojavljivanje izaziva kod njega veliku radost.

Od 1 do 3 godine

Većina dece se "vezuje" za igračke kao što su lutke, automobilčići, i sve ono što ima kombinaciju audio i vizuelnih efekata (u isto vreme pišti, zveči, peva, menja boje...). Osim toga, deca vole posude (buriće, kocke) različitih veličina. Zato, pronađite ono što se zatvara i otvara, omogućuje stavljanje, dosipanje, presipanje iz jedne posudu u drugu.

*Devojčice i lutke. Trenutno popularne lutke Bratz nude devojčicama izgled modernih, savremenih princeza. Za razliku od njih, Barbike (koje nikako i ne izlaze iz mode), ostaju pomalo staromodne, ali uz mnoštvo propratne opreme (nameštaj, bazen, konji kao ljubimci, velelepne kuće...). Možete biti protiv poruka koje one šalju deci ali nema razloga da ih branite. Naime, one su sastavni deo odrastanja već generacija devojčica. Osim toga, bez obzira što je Barbika bogata, zgodna, plava, i bez obzira da li joj je mama takva ili nije, dete će svoj model za kopiranje uvek naći u svojoj mami, a ne u lutki.

*Dečaci i »čikice«.  Za razliku od devojčica, lutke namenjene dečacima zovu se »čikice«, i brže se menjaju. Naime, sa svakim novim filmskim hitom i novim super-herojem pojavljuju se i nove igračke. Uz Supermena ili Betmena...  dečaci postaju nalik njima, u sopstvenim očima. To je i najbrži put da se ovakvi uzori prerastu, jer kroz igru dete zadovoljava svoje potrebe da liči na njih, istovremeno »prerađujući« ono što je videlo ili iskusilo, a ne ume da se adekvatno sa time izbori.

Od 3 do 5 godina

Najveći broj igračaka na tržištu je namenjen ovom uzrastu.

*Stikeri. Iako to nisu igračke u „pravom" smislu te reči, gotovo svaka generacija trogodišnjaka ili petogodišnjaka ima neku svoju „opsesiju". Trenutno su to stikeri. Posebno su zanimljivi devojčicama jer im omogućuju kontakt sa, uglavnom, nežno prikazanim likovima. Lako se lepe i odlepljuju gde god želite a postoje i specijalni albumi. Stikeri nemaju posebnu edukativnu vrednost. Ipak, deca ih vole i taj socijalni momenat što mogu da se menjaju, razgovaraju o njima, pokazuju ih jedni drugima dovoljan je motiv da ih približite i svom detetu.

*Umetnički materijal. U ovom uzrastu poželjno je da ponudite i umetničke materijale kao vrstu igračke. Bojice: što je dete mlađe pribor koji koristi treba da bude jednostavniji. Zato je idealno da prve bojice budu voštane (kreoni), a tek kasnije drvene bojice ili flomasteri. Mase za modelovanje (plastelin, glina, glinamol, testo...): što su deca mlađa masa za modelovanje treba da bude mekša, elastična, ali ne pretvrda, koja se ne suši i ne mrvi lako. Bojenje, crtanje, modelovanje je izuzetno važno jer razvija strpljenje, podstiče maštu i kreativnost, vežba koordinaciju pokreta i finu motoriku. Ima umirujuće dejistvo a istovremeno je i način izražavanja unutrašnjeg sveta deteta.

Oko 5. godine

Novo interesovanje vašeg deteta mogu postati i kompjuterske igre ili play station. Uz njih, dete uči jezik novih tehnologije i novih medija. Idealne su igrice koje nemaju agresivan sadržaj, koje vežbaju reflekse, motoriku, koncentraciju.... koje su istovremeno i edukativne, i zabavne. Nemojte "bežati" od ovih igara i igračaka samo zato što vi mislite da nisu korisne. Umesto toga, pronađite one koje to jesu i ograničite vreme sedenja pred računarom. U tom slučaju, dete neće formirati loše navike a provodiće vreme na način koje samo želi.

Od 5 do 7 godina

*Puzzle. Za manji uzrast predviđene su slagalice sa manjim brojem delova, a zatim se sa uzrastom povećava i broj delova i složenost same slike.

*Društvene igre. Ponudite detetu zabavnu matematiku, geografiju, gramatiku jer će ga one približiti određenim naučnim oblastima. Uz neke druge igre kao što su "Čoveče ne ljuti se", "Risico", "Cluedo", "Master mind" naučiće da prihvata poraz, odnosno, shvati da ne zavisi uvek od njegovog znanja da li će biti pobednik ili ne.

*Šah. Iako se šah smatra sportom, on ima karakteristike i društvene igre. Pojačava koncentraciju, podstiče logičko mišljenje (planiranje svojih poteza, konstantni uvid u trenutnu poziciju, predviđanje poteza protivnika...).

Društvene igre su veoma raznovrsne ali većina njih ima zajedničke karakteristike: ne postoji polna ili uzrasna podela, igra podrazumeva i saigrača (time se dete socijalizuje sa drugom decom, ili kada su saigrači roditelji - uspostavljaju međusobno još čvršće veze).

*Sportski rekviziti kao igračke. Iako se ubrajaju u sportske rekvizite, kao igračke možete tretirati i rolere, bicikl, skejtbord, vijaču, obruč... Lopta. Svako kotrljanje lopte, puzanje, skakanje - predstavlja dobru fizičku vežbu.

Zašto su ove fizčke vežbe, sportski rekviziti u funkciji igračaka važni za vaše dete?
Osim onoga što je očigledno (boravak na otvorenom prostoru, unapređivanje fizičke kondicije, rad na eliminisanju eventualnih deformiteta kao što su kriva kičma ili ravna stopala...), vaše dete će dobiti podsticaj za razvoj motorike i fizičke spretnosti, pojačanje koncentracije. Razvijaće timski, takmičarski duh. Sportski rekviziti doprinose osamostaljivanju. Postajući sve spretnije u nekoj fizičkoj vežbi porašće i njegovo samopouzdanje.

Jelena Holcer, pedagog

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica