Kratkovidost kod dece se utrostručila: Objavljeni zabrinjavajući podaci, a ovo su znaci da dete ne vidi dobro

Stopa kratkovidosti kod dece se od 1990. do 2023. utrostručila, pokazala je nova studija. Evo kako da sačuvate vid mališana i koji znaci ukazuju na kratkovidost.

Shutterstock

Nova globalna studija pokazala je da je kratkovidost sve češći problem kod dece, a do 2050. godine procenjuje se da bi mogla da utiče na milione mališana.

Najviše stope kratkovidosti kod dece su u Aziji – 85 odsto mališana u Japanu i 73 odsto u Južnoj koreji imaju miopiju odnosno kratkovidost, a više od 40 odsto dece pogođeno je ovim problemom u Kini i Rusiji. S druge strane, u Paragvaju i Ugandi su najniže stope kratkovidosti kod dece – oko jedan odsto, a u zemljama poput Velike Britanije, Irske i SAD-a su stope oko 15 odsto.

Studija je objavljena u stručnom časopisu British Journal of Ophthalmology, a analizirana su istraživanja u kojima je učestvovalo više od pet miliona dece i tinejdžera iz 50 zemalja širom svih kontinenata.

Brojke su otkrile da je kratkovidost među decom utrostručena između 1990. i 2023. godine, te da se globalna brojka sada popela na 36 odsto, piše The business standard. Povećanje je bilo najprimetnije tokom kovid pandemije, naglasili su naučnici.

Miopija se obično javlja već tokom osnovne škole i pogoršava se sve dok oko ne prestane da raste, što je oko uzrasta od 20 godina. Na šanse za kratkovidost može da utiče i genetika – deca ovaj problem s vidom nasleđuju od roditelja, ali i drugi faktori.

Na primer, u nekim mestima poput Singapura ili Hong Konga obrazovanje dece počinje već od druge godine, što znači da već u ovom najranijem uzrastu mališani dosta vremena povode fokusirajući pogled na knjige ili ekrane, što utiče na očni mišić i dovodi do kratkovidosti, pokazuje istraživanje.

Naučnici predviđaju da bi do 2050. godine ovo stanje moglo da pogodi više od polovine tinejdžera širom sveta, a takođe ističu i da su malo ugroženije devojčice koje obično provode napolju manje vremena nego dečaci.

Kako da zaštitite vid mališana

Deca bi trebalo da provode barem dva sata dnevno napolju, posebno u uzrastu od sedam do devet godina, kako bi se smanjio rizik od kratkovidosti, kažu stručnjaci.

"Boravak naplju ima nemerljiv značaj za decu", kaže Danijel Hardiman Mekarni sa britanskog Koledža za optometriju. On takođe savetuje da se deci između sedme i desete godine života uradi očni pregled.

Mopija je nasledna, pa obratite pažnju ukoliko ima kraktovidih u vašoj porodici. Ukoliko vi imate ovaj problem s vidom, veće su šanse tri puta da se on javi i kod vaše dece.

Miopija ne može da se izleči, ali može da se koriguje naočarima ili sočivima, a postoje i specijalna sočiva koja usporavaju razvoj kratkovidosti.

Znaci kraktovidosti

Ukoliko primetite neke od sledećih znakova, to može da ukazuje da i vaše dete ima kratkovidost:

  • Poteškoće u čitanju sa daljine, poput toga da dete u školi ne vidi šta je napisano na tabli
  • Sedenje blizu TV-a ili računara, ili držanje telefona i tableta preblizu licu
  • Glavobolje
  • Dete često trlja oči

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ekranitis postao velika PRETNJA, kod DECE ostavlja OŠTEĆENJA  Kurir televizija