KAKO DA ZNATE DA DETE IMA NOĆNE STRAHOVE: Traju do 10 minuta i ne možete da ga smirite, u ovom slučaju idite kod lekara

Nisu isto što i ružni snovi, ovi simptomi su znak da vam dete prolazi koz noćne strahove.

Shutterstock Dete sa noćnim strahovima

Noćni terori (strahovi) su česta pojava kod dece posebnu u predškolskom uzrastu. Iako za roditelje mogu da budu jako zastrašujući, oni su normalna pojava i deo su razvoja. Obično nisu povezani sa ozbiljnim emocionalnim ili psihološkim problemima. Kako donosi The Royal Children's Hospital Melbourne, noćni strahovi mogu da se pogoršaju ukoliko je dete bolesno i ima groznicu ili ako je zbog nečega jako zabrinuto.

Noćni terori su vrlo dramatična buđenja koja se događaju tokom prvih nekoliko sati sna. Dete može da izgleda krajnje uznemireno i uzrujano, a vrlo teško ga je utešiti. Ovaj tip strahova nije isto što i noćne more, odnosno ružni snovi. Pedijatri objašnjavaju da oko pet odsto dece ima terore tokom spavanja, ali oni neće imati dugoročne posledice jer ih mališani uglavnom prerastu. Preterani umor i nedovoljno sna takođe mogu da ih pogoršaju.

Znakovi i simptomi noćnih terora

Kako objašnjavaju doktori, noćni teror obično počinje iznenadnim vriskom. Vaše dete može izgledati jako uplašeno, čak i da trči po kući. Često neće da primeti ako pokušate da ga zaustavite ili utešite.

Shutterstock  Noćni terori

Osim toga, dete obično ubrzano diše, javlja se pojačano znojenje, a može da ima otvorene oči sa ''staklenim'' pogledom. Najčešće neće nikoga prepoznati, traju oko pet do deset minuta i mogu se dogoditi više puta tokom iste noći.

Kada otići kod lekara

Vaše dete će možda morati da ode kod pedijatra u slučaju ako noćni terori postanu vrlo nasilni jer postoji opasnost od povreda, ako se često događaju i ometaju san.

(Yumama)