Sasvim je normalno da mala deca, nakon što prohodaju, imaju modrice po rukama, a najviše nogama jer tokom dana padaju po ko zna koliko puta.

Modrice, oderotine, male posekotine, sastavni su deo normalnog, zdravog detinjstva jer je neizbežno da ih mališani "zarade" prilikom trčanja, penjanja, skakanja... U većini slučajeva modrice prolaze uz malo leda i "daj da mama poljubi", ali postoje i neke modrice koje zahtevaju pažnju.

U objavi koja je postala viralna na mrežama, na Instagram nalogu Tiny Hearts Education, objavljen je video u kojem se upozoravaju roditelji na potencijalno opasne modrice. Na snimku se vidi zadnji glave devojčice sa malom, tamnom modricom iza uva.

Kako je objašnjeno u opisu objave, "ukoliko vidite ovu modricu iza uha deeta, postoji šansa da ono ima ozbiljnu frakturu lobanje. Hitno ga odvedite kod lekara".

Video ima više miliona pregleda, a roditelji su u komentarima pisali da to "nisu znali", a neki su se i prisećali starijih povreda svoje dece.

"Moj sin je nedavno povredio glavu i kada sam pozvala hitnu pomoć, prvo što mi je sestra rekla je da mu pogledam iza ušiju", napisala je jedna mama.

Kako piše na sajtu Kraljevske dečje bolnice u Melburnu, modrica iza uva "obično ukazuje na frakturu srednje lobanjske jame. Kao i kod periorbitalnih modrica, i ova modrica može da se pojavi nekoliko dana posle povrede", prenosi nypost.com.

Ukoliko primetite bilo kakvu modricu iza uva mališana, odvedite ga kod lekara, čak i ako je prošlo nekoliko dana od povrede. U najvećem broju slučajeva, modrice nisu razlog za brigu, ali uvek je bolje da to lekar proveri.

BONUS VIDEO:

Trik za gasove i grčeve kod beba TikTok/enchantednanny

(Yumama/N. Z.)