Sasvim je izvesno da mora doći trenutak kada će dete prestati da spava u krevecu i preći će na spavanje u krevetu. Međutim, mnogi roditelji nisu sigurni kada je pravi trenutak za to – većina stručnjaka preporučuje da dete pređe na spavanje u krevetu tek nakon što napuni tri godine.

"Pre treće godine života, većina dece nemaju razvijenu kontrolu ponašanja ili razumevanje da treba da ostanu unutar imaginarnih granica kreveta, tako da nije fer očekivati od njih da ostanu u krevetu jer je to izvan njihovih sposobnosti", kaže dr Džodi Mindel, član međunarodnog tima istraživača o spavanju i razvoju dece.

Prema istraživanju iz 2018. godine u kojem je učestvovala i dr Mindel, čekanje do treće godine pre nego što dete počne da spava u krevetu ima veoma dobar uticaj na spavanje mališana. Studija u kojoj je učestvovalo 2.000 mališana utvrdila je da spavanje u kolevci ili krevecu pomaže u razvijanju zdravijih navika, ukjučujući i to da deca ranije ležu na spavanje, duže spavaju bez buđenja i manje se opiru spavanju, piše nytimes.com.

Ipak, ono što treba da imate na umu je da prelazak iz kreveca u krevet ima veze i sa razvojem vašeg deteta. Većina pedijatara preporučuje prelazak na spavanje u krevetu kada je dete visoko između 86 i 91 centimetar ili kada je visina ogradice manja od tri četvrtine visine deteta jer bi u tom slučaju mališan mogao da se popenje i izađe iz kreveca (i potencijalno padne).

Ukoliko je vaše dete naučilo kako da se popenje i izađe iz kreveca, a još nema tri godine, stručnjaci savetuju da ga stavljate da spava u vreći za spavanje, jer u tome neće moći da podigne jednu nogu kako bi zakoračio preko ogradice.

BONUS VIDEO:

Trik za samostalno spavanje TikTok/goodnight.charley

(Yumama/N. Z.)